Religijski pad kod Europljana nije ekvivalent njihovom moralnom padu

Prema istraživačima sa Sveučilišta Manchester moral nema korijene u religiji i religija ima manje utjecaja na moralne vrijednosti u usporedbi sa od prije 30 godina.

Na temelju podataka Europskog istraživanja, dr. Ingrid Storm, pokazala je da se pad u religiji ne ravna s padom morala, piše Tech Times.

U studiji objavljenoj u časopisu Politics and Religion, Storm navodi da je sudjelovanje u religiji imalo više utjecaja na moralnost što je zemlja više religiozna. Također, manje utječe i na moralne vrijednosti danas, nego što je to bilo u 1980.-im godinama prošlog stoljeća.

Religija je snažno u opadanju u mnogim europskim zemljama, tako da je svaka nova generacija sve manje i manje religiozna od one prethodne. Ovo je Storm navelo da postavi pitanje da li bi religiozni pad doveo i do moralnog pada, pružajući joj temelje za studiju.

Osim što je utvrdila da je religija samo povezana s nekim moralnim vrijednostima, također je otkrila da ovo dolazi do izražaja najviše u vjerskim zemljama i zemljama gdje vlada nepovjerenje prema Vladama država.

Za potrebe studije, Storm je koristila podatke European Values Study provedene četiri puta u razdoblju između 1981. i 2008. Ispitanici su analizirani temeljem onoga kako su odgovarali na pitanje što sekularizacija za njih znači.

Temeljem njenih otkrića, Storm je otkrila da su mnogi Europljani počeli nalaziti prihvatljivim ići protiv tradicije, no stavovi su ostali postojani kada je došlo do mogućnosti kršenja zakona ili kada su drugi bili u opasnosti.

Specifično, više ljudi postaje fleksibilno što se tiče prihvaćanja liberalnih stavova o obitelji i seksualnosti. Storm također nije pronašla dokaze da moralne vrijednosti uzrokuju antidruštveno ili ponašanje koje pokazuje samointeres.

Studija je otkrila da su religiozni generalno manje zainteresirani za sebe. Međutim, ovo može biti uzrokom dobi ispitanika. Prosječna religiozna osoba je starija u usporedbi s nereligioznom osobom, dok stariji ljudi, bez obzira kada su rođeni, nemaju tendenciju opravdavati vrijednosti vezane za vlastiti interes.

‘Da bi bile učinkovite, vjerske norme moraju biti potvrđene od strane moralne zajednice drugih vjerskih prijatelja i obitelji kao i društvenih i političkih institucija’, rekla je Storm.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.