Količina anestezije ovisi o aktivnosti mozga pacijenta?

Uzeti očitanje mozga prije nego pacijent ide na operaciju moglo bi pomoći liječnicima da daju točniju dozu anestetika, sugeriraju znanstvenici.

Trenutno, težina pacijenta je glavni faktor u odlučivanju doze. No studija sa Sveučilišta Cambridge pokazuje da ljudi s višim razinama moždanog povezivanja možda trebaju veću dozu anestetika, piše BBC.

Ovo otkriće moglo bi pomoći liječnicima da daju točnu količinu anestezije pacijentu, a koja zahtijeva da pacijent bude bez svijesti tijekom operacije.

Studija objavljena u PLOS Computational Biology, gledala je kako su se električni signali mozga promijenili kod 20 zdravih volontera kada je im je dana uobičajena anestezija propofol. Tada su upitani da pritisnu različite gumbe kada čuju različite zvukove. Nakon postizanja maksimalne doze, neki su volonteri još uvijek pritiskali gumbe, dok su drugi bili u nesvjesti.

Povezanost područja mozga mnogo je izraženija kod onih koji su i nakon maksimalne doze bili još uvijek svjesni.

Kada je istraživački tim gledao aktivnost mozga kada su pacijenti bili budni, pomoću čitanja elektroencefalogramom (EEG) pronašli su slične razlike.

‘Što je veća aktivnost mreže mozga u početku, više će anestezije biti potrebno dati pacijentu’, rekao je vodeći autor studije dr. Srivas Chennu, sa Sveučilišta Cambridge s Odjela za kliničku neuroznanost.

Chennu kaže da razina moždanog povezivanja nije mjera jakosti mozga.

‘Varira od dana do dana, kao i od čovjeka do čovjeka. Može biti povezana s količinom kave koju ste popili tog dana ili koliko ste se naspavali’.

Istraživanje je još u ranoj fazi, dodaje Chennu.

‘Zapravo je veoma teško reći kada pacijent spava, kada ne’, rekao je dr. Richard Marks, potpredsjednik Royal College of Anaesthetists.

‘Potrebno nam nešto pouzdano, specifično i jednostavno za korištenje što bi nam olakšalo posao’.

Administriranje previše anestetika može uzrokovati nuspojave, uključujući srčane i moždane udare, dodaje Marks.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.