Znanstvenica Kathy Niakan traži dozvolu za genetsko uređivanje embrija

Znanstvenica je krenula sa svojim argumentima za dobivanje britanske dozvole za obavljanje kontroverznog eksperimenta, za mijenjanje DNA ljudskog embrija. 

Kritičari predloženog istraživanja kažu da je modificiranje ljudskih gena embrija učinkovito i kao takvo da predstavlja sklizak teren prema budućnosti dizajniranih beba, piše Reuters.

Govoreći prije sastanka britanskog autoriteta za ljudsku fertilizaciju i embriologiju (HFEA), koji će odlučiti hoće li dozvoliti znanstvenici da krene naprijed, Kathy Niakan kaže da njezin rad može pomoći poboljšati tretmane neplodnosti i u konačnici osigurati ‘dublje razumijevanje najranije faze ljudskog života’.

‘Jedini način na koji možemo razumjeti ljudsku biologiju u ovoj ranoj fazi je daljnjim poručavanjem ljudskih embrija izravno’, rekla je novinarima na brifingu u Londonu.

Niakan planira provesti svoj eksperiment upotrebom nove tehnologije uređivanja gena CRISPR-Cas9, koja je već neko vrijeme subjekt žestoke međunarodne rasprave zbog bojazni da bi se mogla koristiti za stvaranje dizajniranih beba po narudžbi.

CRISPR-Cas9 može omogućiti znanstvenicima da pronađu i promijene ili premjeste ciljane gene, strateškim uređivanjem specifičnih zavojnica DNA.

Mnogi su znanstvenici ovu tehniku opisali kao onu koja mijenja igru, a kineski biolozi izazvali su međunarodni prosvjed prošle godine kada su prijavili prvi eksperiment uređivanja ljudskih gena u embriju.

HFEA, koja se uslijed Niakanina zahtjeva treba sastati u četvrtak, prethodno je naznačila da britanski zakoni zabranjuju editiranje gena za upotrebu kod liječenja, no omogućuje istraživanje ukoliko se odobri po njihovom licencom.

Niakan, znanstvenica matičnih stanica s londonskog Instituta Francis Crick, kaže da se nada, ukoliko dobije dozvolu, da će moći krenuti s eksperimentom ‘unutar mjeseci’.

‘Trenutno imamo vrlo opisno razumijevanje rane ljudske biologije, no bez uvida u stvarno funkcioniranje u to što ti geni znače’, rekla je.

‘Ovo (istraživanje) je važno jer pobačaji i neplodnost su vrlo česti i nedovoljno dobro razumljivi’.

‘Nikad ne možete predvidjeti gdje će vas istraživanje dovesti, no nadamo se da će biti velika prednost za tretmane neplodnosti na duge staze’.

Prvi gen koji cilja je onaj koji se zove Oct4, za koji vjeruje da ima ključnu ulogu u najranijim fazama razvoja ljudskog fetusa.

David King, direktor britanske kampanije Human Genetic Alert, kritizira planove Niakan, sa stavom da označavaju ‘prvi korak na putu koji su znanstvenici pažljivo ucrtali prema legalizaciji genetski modificiranih beba’.

Niakan kaže da je svrha njezina rada samo istraživačka svrhe i da se embrij neće implantirati u ženu.

Niakan dodaje da je prije bilo kakvog koraka koji se odnosi prema uređivanju gena embrija kod ljudi za potencijalnu implantaciju, ‘strahovito važno da se nastave etičke rasprave’ o onome što i kako bi se ono trebalo dopustiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.