Francuska: Virus ptičje gripe pronađen izvan zone ograničenja

Virus ptičje gripe otkriven je u francuskom gradu izvan opsežne zone ograničenja u unazadovalim naporima obuzdavanja bolesti koja je dovela do toga da sve više zemalja zabranjuje uvoz francuske peradi.

Francuska, najveći poljoprivredni proizvođač Europske unije, bilježi 69 izbijanja veoma visoko patogenog virusa ptičje gripe u osam administrativnih područja na jugozapadu zemlje od studenog prošle godine, piše Reuters.

Ovoga puta virus je pronađen u Haute-Garonne, zoni koja nije uključena u onu koju je Vlada pokrila strožim sanitarnim mjerama i u njoj ograničila kretanje peradi od sredine prosinca, rekao je ministar poljoprivrede u srijedu.

Područje zone ograničenja uključuje Dordogne, Gers, Haute-Vienne, Landes, Pyrenees-Atlantiques, Hautes-Pyrenees i Lot – kao i cijelu Gironde i Lot-et-Garonne i dijelove Corezze i okruga Charente.

Unatoč širenju bolesti, broj slučajeva usporio se od druge polovine prosinca, s tek pet slučajeva zabilježenih od početka godine.

Ptičja gripa ne može se prenijeti na ljude putem hrane. Neki virusi zarazili su ljude, no prvi rezultati pokazali su da sojevi pronađeni u Francuskoj ne predstavljaju rizik za ljude, rekao je ministar poljoprivrede.

Više od 12 zemalja, uključujući Japan – najveći svjetski uvoznik francuske delicije foie grasa – nametnuo je restrikciju na uvoz francuskih proizvoda od peradi, žive životinje i jaja nakon izbijanja zaraze virusom ptičje gripe, većinom pronađenih u patkama i kokošima.

Nova generalna direktorica Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) Monique Eloit, kaže da uzrok nedavnih epidemija u Francuskoj ostaje neizvjestan, za razliku od prethodne 2007. godine u kojoj su se slučajevi povezivali s divljim labudovima.

‘Postoje velike pretpostavke da su ovo sojevi koji ne dolaze od divljih ptica nego da se razmnožava unutar epidemijskih pragova na peradarskim farmama (patke, guske) gdje je identifikacija ovih sojeva daleko teža jer nema kliničkih znakova’, rekla je Eloit na konferenciji za medije.

Eloitin prethodnik Bernard Vallat prošlog je mjeseca rekao da je pojava tri različita, a visoko patogena soja u tako kratkom vremenu bez presedana.

Jedna hipoteza je da je nisko patogeni soj evoluirao u visoko patogen, kaže Eloit, i pokazao potrebu da zemlje prate sve tipove sojeva ptičje gripe, a ne samo one visoko patogene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.