Učinak marihuane na mozak tinejđera: THC može uzrokovati promjene slične shizofreniji

Novo istraživanje nudi dobar razlog zbog čega bi se mlade ljude trebalo držati podalje od marihuane.

Istraživački tim sa Schulich School of Medicine & Dentistry na Sveučilištu Western u Kanadi, otkrio je učinke na mozak adolescenata sličnim shizofreniji od delta-9-tetrahidrokanabinola ili THC-a, psihoaktivnog sastojka marihuane, piše Tech Times.

Svoj rad znanstvenici su objavili 4. siječnja u časopisu Cerebral Cortex.

Znakovi shizofrenije u mladim miševima

Studija je izložila miševe adolescente i odrasle miševe THC-u i testirala njihovo ponašanje, posebno onim miševima koji su se tipično proučavali za shizofreniju i druga stanja. Ona uključuju društvenu interakciju, socijalnu spoznaju (spoznaja sebe i drugih), razinu tjeskobe i motivaciju.

Što su otkrili?

Mladi štakori pokazuju stvarne, trajne bihevioralne, živčane i molekularne promjene identične onima u shizofreniji i u drugim neuropsihijatrijskim poremećajima.

Oni se povlače od drugih, prikazuju veću tjeskobu i imaju abnormalne razine dopamina – stanja koja se nastavljaju u ranu odraslu fazu.

Odrasli štakori izloženi THC-u, s druge strane, ne pokazuju iste promjene. Dok su također doživljavali socijalnu spoznaju i probleme s pamćenjem nakon izloženosti THC-u, odrasli glodavci nisu imali opasne dugoročne učinke.

Autor studije i profesor psihijatrije dr. Steven Laviolette istaknuo je važnost studije u svjetlu opće upotrebe marihuane među tinejđerima i vladinim koracima prema legalizaciji supstance. Dr. Laviolette ističe adolescenciju kao kritično razdoblje za razvoj mozga.

‘Kreatori zdrave politike moraju osigurati da marihuana, naročito sojevi marihuane s visokim razinama THC-a ostaju izvan dosega tinejđera’, rekao je i dodao da upotreba marihuane među odraslima ne pokazuje ozbiljan rizik.

Vodeća autorica dr. Justine Renard ne citira samo porast adolescentske upotrebe kanabisa, nego i povećanje THC sadržaja u novijim sojevima kanabisa.

‘Ovo poboljšava naše znanje o tome kako adolescentska izloženost THC-u može dovesti do pojave shizofrenije u odrasloj dobi’, rekla je dr. Renard.

Upotreba kanabisa u SAD-u

U SAD-u marihuana ostaje najčešće korištena ilegalna droga, koja obuhvaća 81% ilegalnih korisnika temeljem nacionalnog istraživanja o upotrebi droge i zdravlja iz 2013.

Upotreba marihuane je posebno rasprostranjena među tinejđerima i mladim odraslim, gdje većina mjerenja upotrebe kanabisa u 8., 10., i 12. razredu ostaje stabilna posljednjih nekoliko godina, dok je percepcija rizika u stabilnom padu.

U 2014. 11.7% učenika 8. razreda prijavljuje upotrebu marihuane u prošloj godini (2013.), a 6.5% prijavljuje trenutnu upotrebu. Među učenicima 10. razreda, 27.3% koristilo je marihuanu prošle godine (2013.), a 16.6% trenutno (2014.).

Stavovi i propisi oko upotrebe marihuane također variraju, s tim da 23 države sada dopuštaju upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Četiri države dopuštaju rekreacijsku upotrebu marihuane.

‘Obzirom na promjene zakona i stava prema marihuani, potreban je uravnotežen prikaz vjerojatnih štetnih posljedica marihuane od tvoraca politike, profesionalaca i javnosti’, apelira studija objavljena u listopadu u časopisu JAMA Psychiatry.

Studija navodi povećanje ovisnosti o marihuani među Amerikancima od 2012. do 2013. u usporedbi s deset godina ranije. Vrhunac nije zapravo uzrokovan zbog medicinskih razloga, što se i očituje u intevjuima istraživača s gotovo 36.000 Amerikanaca u dobi iznad 18 godina.

Nedavno, New York se pridružio popisu država s opsežnim programom za medicinsku upotrebu marihuane, otvaranjem svojih prvih osam ambulanti koje će osiguravati različite tinkture, pare i koncentrate izrađene od kanabisa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.