Belupov simpozij za farmaceute o samoliječenju i sigurnosti pacijenata

Farmaceutska kompanija Belupo na devetom po redu Simpoziju iz područja dermatovenerologije, gastroenterologije, neurologije i respiratornih infekcija o samoliječenju i sigurnosti pacijenata, održanom početkom prosinca u zagrebačkom hotelu Sheraton, ugostila je vodeće hrvatske stručnjake iz navedenih područja medicine, s ciljem edukacije i trajnog usavršavanja 400 tinjak farmaceuta.

Predavači su svojim stručnim znanjem i na temelju vlastitih istraživanja i prakse predočili farmaceutima na koji način predstavljeni lijekovi djeluju te koja su im konkretna ljekovita svojstva. Tijekom stručnog skupa, gosti su imali priliku obići instalacije Belupova promotivnog materijala pri čemu je istaknuto mjesto zauzimao novi lijek Rinil, piše Belupo.hr

Gljivične infekcije noktiju (Onihomikoze): Suvremeni terapijski pristup

Blok je počeo s predavanjem ‘Onihomikoze: suvremeni terapijski pristup’ prof. dr. sc. Zrinke Bukvić Mokos, spec. dermatovenerologinje iz Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Gljivične infekcije noktiju najčešće su bolesti noktiju, jer se pojavljuju kao bolesti noktiju u 18 do 40 % slučaja. Radi se o bolesti starije životne dobi, porast broja slučajeva te bolesti u skladu je s povećanjem broja starije populacije. U Europi, prevalencija te bolesti je 27 %, a u SAD-u 13,8 %.

Uzročnici gljivične infekcije nokta

Uzročnici onihomikoza su ermatofiti, kvasnice i plijesni, a najveći rizik prevalencije su topli i vlažni prostori, nošenje vodonepropusne obuće, korištenje javnih bazena, sportskih garderoba, šećerna bolest te poremećaji cirkulacije.

Ono što prethodi onihomikozi najčešće je dermatomikoza. Također, spomenuto je da se onihomikoza može proširiti na druge nokte, ako se redovito ne liječi, a odabir metode liječenja ovisi o stupnju zahvaćenosti nokta te o vrsti gljivične infekcije. Za liječenje onihomikoze, ako se radi o zahvaćenju matriksa nokta, preporučena je sustavna terapijska metoda.

Terapijske metode: 
Za sustavnu terapijsku metodu predstavljena su tri lijeka: terbinafin, itrakonazol i flukonazol. Za tzv. ‘lokalnu’ terapiju preporučuju se lakovi za nokte poput amorolfina i ciklopiroksa. Ti lijekovi su učinkoviti za liječenje infekcija uzrokovanih dermatofitima, kvascima i nekim plijesnima.

Jetra: Hepatoprotektivni učinak silimarina

O hepatoprotektivnom učinku silimarina govorio je doc. dr. sc. Goran Hauser, dr. med. internist-gastroenterologa iz KBC-a Rijeka te Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Brojne su tvari ispitivane kao potencijalni hepatoprotektivi, a za silimarin možemo reći da je spoj s najviše kliničkih studija i najviše uključenih pacijenata. Jetra ima važnu ulogu u metabolizmu različitih supstanci prisutnih u našem organizmu. Osim metaboličkih funkcija i svojstava tog organa, predavanje je bilo fokusirano i na razne poremećaje funkcije jetre, važnost hepatocita.
Na predavanju je predstavljen i lijek silimarin koji pomaže u tretiranju bolesti jetre te povijest njegove uporabe u drugim područjima medicine, kao i rezultati istraživanja mogućnosti primjene ovog lijeka u budućnosti.

Acetilsalicilna kiselina – najprepisivaniji lijek u svijetu

Predavanje vezano uz acetilsalicilnu kiselinu održao je doc. dr. sc. Branko Malojčić, spec. neurolog TIA centara i dnevne bolnice Klinike za neurologiju, KBC Zagreb.

Acetilsalicilna kiselina (ASK) poznata je kao ljekovito sredstvo od pradavnih vremena, a pouzdani dokazi datiraju još iz 1534. g. prije Krista. Naglasak predavanja je bio na podjednakoj važnosti primarne i sekundarne prevencije moždanog udara primjenom antiagregacijske terapije koja je jeftina, dostupna i učinkovita.

U Zagrebu i okolici, s populacijom od približno milijun stanovnika, na godinu se očekuje 2400 moždanih udara. Navodi se nadalje kako čak 46 osoba godinu dana nakon incidenta moždanog udara nastavlja živjeti bez ikakvog deficita, što se kosi s uobičajenim mišljenjem o trajnom hendikepu bolesnika. Tome pridonose metode liječenja, sekundarne prevencije i rehabilitacije. No, s druge strane, statistika nam govori o ozbiljnosti te bolesti s 29% umrlih unutar godinu dana nakon incidenta moždanog udara, a 25 % bolesnika je hendikepirano.

Skupi troškovi liječenja

Nadalje, u slučajevima težih oblika hendikepa, suočavamo se s visokim troškovima u liječenju te bolesti. Kako bi se prevenirao moždani udar, potrebno je obavljati opsežne pretrage, npr. tzv. doppler krvnih žila vrata, zatim promovirati zdrav način života za smanjenje rizika od moždanog udara u općoj populaciji. U slučaju akutnog moždanog udara treba reagirati hitno. Također, naglašeno je kako treba racionalizirati omjer cijene i koristi u primjeni terapije u sekundarnoj prevenciji.

Akutne respiratorne infekcije (ARI)

Na kraju stručnog bloka, predavanje Ana-Marije Rusan, dr. med. dent., bilo je posvećeno akutnim respiratornim infekcijama (ARI). ARI su najčešći razlog odlaska liječniku obiteljske medicine te predstavljaju velik medicinski i ekonomski teret društva.

Najvažniji dio predavanja zauzeo je lijek ksilometazolin (Rinil), nazalni dekongestiv koji je novost u Belupovom portfelju. Ksilometazolin je topički vazokonstriktor koji pripada skupini imidazolina, uzrokuje lokalnu vazokonstrikciju stimulacijom adrenergičkih receptora na krvnim žilama lamine proprije.

Za sada je poznato više od 500 različitih uzročnika respiratornih infekcija, najviše virusne etiologije. Karakteristično je da se respiratorne infekcije pojavljuju sezonski od pojedinih vrsta virusa unutar populacije, a bolest se uglavnom prenosi kapljičnim putem ili kontaminiranim rukama.

Simptomi uključuju nazalnu kongestiju, curenje iz nosa, glavobolju te povišenu tjelesnu temperaturu. Osim fizioloških otopina, hidracije i redovitog ekstrahiranja sadržaja, oralni i topički dekongestivi zauzeli su mjesto u tretmanu bolesti gornjih dišnih puteva poput rinitisa rino sinuzitisa i virusne infekcije (prehlade), polipa i stranog tijela. Kašalj je također jedan od važnih čimbenika u čišćenju sekreta iz dišnih puteva, a javlja se kao fiziološka reakcija na iritaciju dišnog sustava. Za produktivan kašalj preporučuje se lijek s ekstraktom lista bršljana s obzirom na to da razrjeđuje gustu sluz bronha i potpomaže u iskašljavanju. Preporučuje se kupovina gotovog preparata bršljana zbog iskorištavanja ljekovitosti bršljana i izbjegavanja njegove toksičnosti regulacijom količine saponina.

izvor: Belupo.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.