Nakon pobačaja, koliko parovi trebaju čekati i probati ponovo?

Polovina žena izgubila je bebu u periodu između 6. do 13. tjedna trudnoće, a drugih 44% pobačaj je imalo prije 8. tjedna. Ovi gubici dogodili su se u prvom tromjesečju, kada se većina pobačaja i događa.

Nakon ranog pobačaja, parovi koji pokušavaju ponovno zatrudnjeti u roku od tri mjeseca imaju veću šansu da imaju uspješnu trudnoću kasnije od ljudi koji čekaju dulje, ukazuje američka studija.

Istraživači su pratili gotovo 1.000 parova nakon gubitka ploda u ranoj trudnoći i otkrili da žene koje pokušaju začeti opet u roku od tri mjeseca imaju 71% veće izglede da će roditi dijete od onih koji čekaju dulje, piše Reuters.

Od 765 parova koji su započeli pokušaje da ostanu trudni unutar tri mjeseca, 77% ih je na kraju rodilo zdravu bebu, u usporedbi s 23% kod 233 parova koji su čekali dulje s početkom pokušaja.

Studija ne može dokazati da će pokušaj za dobivanjem djeteta ranije nakon spontanog pobačaja uzrokovati da se iduća trudnoća dogodi ranije ili rezultira rođenjem zdravog djeteta devet mjeseci kasnije. No, otkriće ukazuje da neke žene ne trebaju slušati tradicionalni savjet da pričekaju tri mjeseca nakon ranog pobačaja, rekao je viši istraživač Enrique Schisterman.

‘Za žene s nekompliciranim gubitkom u ranoj trudnoći, naši podaci pokazuju da nema osnove za odgađanje pokušaja da se zatrudni’, rekao je Schisterman, epidemiolog na nacionalnom instititu Eunice Kennedy Shriver of Human Development u Rockvilleu, Maryland.

Kako bi istražili kako napori u tajmingu začeća mogu utjecati na ishod trudnoće, nakon gubitka, Schisterman i kolege pregledavali su podatke žena s prethodno jednim ili dva spontana pobačaja.

U prosjeku, žene su u dobi od oko 29 godina i njihovi partneri imaju oko 30. Većina su bijele rase, udane i imaju neko obrazovanje nakon srednje škole.

Polovina žena izgubila je bebu u periodu između 6. do 13. tjedna trudnoće, a drugih 44% pobačaj je imalo prije 8. tjedna. Ovi gubici dogodili su se u prvom tromjesečju, kada se većina pobačaja i događa.

U roku šest mjeseci menstrualnog ciklusa nakon spontanog pobačaja, 644 parova ponovo je zatrudnilo, od kojih je 491 dobio bebu. Većina ih je rođeno u terminu, 22 su došle prerano.

Nakon prilagodbe za rasu, dob, težinu, obrazovanje i plodnost, nije se činilo da se pojavljuju razlike u komplikacijama poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa tijekom trudnoće, a temeljem jesu li žene ili ne pokušale ostati trudne unutar tri mjeseca od spontanog pobačaja, objavili su istraživači u časopisu Obstetrics and Gynecology.

Jedno ograničenje studije je to da je tek oko 60% parova imalo uvjerljive odgovore na pitanja oko toga koliko dugo su pokušavali zatrudnjeti od pobačaja, autori daju na znaje. Ostalih 396 parova prijavilo je datume prije pobačaja kao tajming za ponovni pokušaj trudnoće nakon pobačaja!

Dosadašnje studije

Niz dosadašnjih studija povezivalo je kratke intervale između trudnoća s povećanim rizikom od komplikacija poput visokog krvnog tlaka, preranog razbijanja membrane, male porođajne težine ili preranog porođaja, navodi dr. William Hurd sa Sveučilišta Duke School of Medicine.

Iako su neke žene u stanju zanijeti odmah bez odgode nakon pobačaja, trebale bi, međutim, uzeti u obzir druge rizike kada odlučuju kada je pravo vrijeme za ponovnim pokušajem trudnoće, kaže Hurd. Također u obzir se trebaju uzeti i mentalni zdravstveni problemi.

‘Nakon svakog pobačaja, no naročito nakon rekurentnih spontanih pobačaja, većina liječnika preporučuje da i žena i njezin partner trebaju biti emocionalno spremni da se mogu nositi s moguće još jednim gubitkom prije nego ponovno ostanu trudni, kaže Hurd.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.