ADHD pacijenti uspješno liječeni kanabisom

Svi sudionici istraživanja, s dijagnozom ADHD-a, ranije su pokušali različite oblike konvencionalne terapije.

Upotreba biljnih kanabisa olakšava simptome kod odraslih koji pate od ADHD, podaci su kliničkih ispitivanja predstavljeni na međunarodnom simpoziju o kanabinoidnim lijekovima prošli mjesec.

Njemački znanstvenici ocjenjuju učinke marihuane na 30 pacijenata koji pate od ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje). Svi sudionici istraživanja ranije su pokušali različite oblike konvencionalne terapije. Pod njemačkim zakonom, pacijenti koji ne odgovaraju na lijekove koje je odobrila Vlada mogu podnijeti zahtjev Ministarstvu zdravstva za izuzećem prema upotrebi ljekovitog kanabisa, piše The Daily Chronic.

Ispitanici su nakon terapije kanabisom doživjeli ublažavanje simptoma ADHD-a, uključujući i ‘poboljšanu koncentraciju i san kao i smanjenu impulzivnost’, navode istraživači. 22 od 30 pacijenta u skupini izabrani su da prekinu terapiju farmaceutskim lijekovima tijekom perioda studije – i umjesto toga izabrali samo upotrebu kanabisa kako bi liječili svoje simptome.

Unatoč anegdotalnim izvješćima u pogledu upotrebe marihuane za rješavanje simptoma ADHD-a, klinički podaci o ovoj temi su minimalni, i do danas, niti jedna američka država ne uključuje ovaj poremećaj kao kvalificiran uvjet – prihvatljiv za terapiju kanabisom. (Samo dvije jurisdikcije, California i Washington, D.C., dozvoljavaju liječnicima upotrebu samo medicinske marihuane na svoje vlastito nahođenje).

Prethodna studija, objavljena 2008. izvjestila je da je primjena oralnog THC-a (u obliku lijeka odobrenog od FDA, Marinol) ‘imala pozitivan učinak na performans, ponašanje i mentalno stanje’ na 28-ogodišnjem pacijentu s dijagnozom ADHD-a.

ADHD je stanje koje se obično identificira kod djece i može potrajati u odrasloj dobi. Poremećaji obično karakteriziraju hiperaktivnost, impulzivnost, zaboravljivost, poteškoće kod obraćanja pažnje i nedostatak organizacijskih vještina i slaganju prioriteta. Oko 11% djece školske dobi u SAD-u ima ovaj poremećaj, koji se obično tretira uz korištenje amfetamina ili njegovim derivatima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.