Slonovi tuberkulozom zarazili sedam zaposlenika zoološkog vrta

Sedam zaposlenika zoološkog vrta u Oregonu, zarazili su se tuberkulozom od tri slona pod skrbi zoološkog vrta 2013., objavio je američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Osoblje Zoološkog vrta u Portlandu bilo je zaraženo latentnim oblikom dišnih bolesti i zbog toga nisu prikazivali nikakve simptome i nisu bili zarazni, objavio je CDC, piše Reuters.

Izvješće je izdano dva dana nakon što je američki sudac naložio CDC-u da objavi dokumente o tuberkulozi kod slonova grupi za prava životinja People for the Ethical Treatment of Animals. Zdravstvene vlasti Oregona izjavile su da je vrijeme izvješća povezano s tužbom.

PETA je tužila američko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, ‘roditelja’ CDC-a prošle godine. Tražila je objavu podataka jer tvrde da je postojao ozbiljan rizik da slonovi mogu proširiti potencijalno smrtonosnu bolest na druge slonove ili ljude.

Izvješće CDC-a o izbijanju zaraze ukazuje na nedostatak istraživanja o tuberkulozi kod slonova. Također, pozvao je na poboljšane preglede za rano otkrivanje bolesti jer trenutna metoda detekcije – uzimanje kultura – može propustiti neke slučajeve ili rezultirati krivo pozitivnim nalazima.

Jennifer Vines, zamjenica zdravstva okruga Multonomah, čiji je ured radio sa CDC-jem na njihovom izvješću, kaže da istraga nije zaključila da je tuberkuloza visoko prenosiva između slonova i ljudi.

Oko 5% azijskih slonova u zatočeništvu u Sjevernoj Americi, poput onih u Portlandu, najvjerojatnije su imali tuberkulozu, objavio je CDC.
Prvi prijenos tuberkuloze sa slonova na ljude identificiran je 1996. a nekoliko slučajeva zabilježeno je posljednjih nekoliko godina i u Tennesseeju i drugdje.

Izbijanje tuberkuloze potaknulo je zoološki vrt u Portlandu da obeća da će češće nego do sada obavljati testove na tuberkulozu kako na životinjama tako i ljudima do najmanje lipnja 2016.

Izbijanje zaraze identificirano je u svibnju 2013. kada je rutinski pregled slonova otkrio da je zaražen 20-ogodišnji Rama. Ramin otac, 51-ogodišnji Packy također je bio pozitivan kao i Tusko, 44-ogodišnji bivši cirkusant.

Javni zdravstveni dužnosnici ne znaju uzrok izbijanja zaraze. CDC kaže da je moguće da je volonter u zoološkom vrtu, dijagnosticiran s tuberkulozom 2012., proširio bolest na slonove.

Ostatak slonova u zoološkom vrtu nije bio zaražen, niti, ugrubo, stotinu drugih ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim slonovima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.