Manjak sredstava: Ukida se hitna helikopterska služba

hitna helikopterska pomoć

Hitna helikopterska medicinska služba (HHMS) danas završava sa svojim radom, a Ministarstvo zdravlja odlučilo je kako zbog političke situacije i ograničenih sredstava neće produljiti ugovor.

Tehnički ministar zdravlja Siniša Varga nije iskoristio svoju zakonsku mogućnost da produlji ugovor s talijanskom tvrtkom EliFriulia te su helikopteri hitne službe već od danas prizemljeni.

Hitna helikopterska služba: 4 mjeseca uspješnog rada

Zamišljena kao četveromjesečni pilot-projekt, HHMS je krenula s radom u rujnu prošle godine. Već u prva dva dana spašena su četiri života, a hitna služba je u nepuna četiri mjeseca rada obavila 219 intervencija.

Najčešće intervencije bile su za zbrinjavanje pacijenata s traumom (46), akutnim koronarnim sindromom (47) i moždanim udarom (17), kao i s hitnim zbrinjavanjem trudnica (14) te hitnim stanjima kod djece (14).

‘Odluka o ukidanju HHSM me iznenadila budući da je u medijima prije samo par dana bilo izjavljeno kako će se projekt produljiti za još 14 dana. Stoga razloge za promjenu mišljenja molim da zatražite u Ministarstvu zdravlja koje je vodilo projekt’, izjavila je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu za Index.

Njezina je ocjena kako je služba pokazala dobre rezultate te da je bila neprocjenjiva za zbrinjavanje hitnih pacijenata izoliranijih dijelova Hrvatske.

Ministarstvo zdravlja: politička situacija ne dopušta nove troškove

Neugodno je iznenađena i zastupnica MOST-a Ines Strenja Linić te krivi tehničkog ministra za loše planiranje, ali i neke uvjete koji su dogovoreni ovim višemilijunskim ugovorom.

‘Ovo je propust, ministar je to trebao rješiti. Da je vlada formirana uvjerena sam da bi budući ministar rekao kako idemo dalje. Uvjerena sam da će vojska odraditi svoj posao. Već od samog početka ugovor je sporan jer nisu letjeli u svim uvjetima i noću, svo vrijeme vojska je uskakala sa svojim helikopterima’, rekla je Strenja Linić.

Iz Ministarstva su priopćili kako im trenutačna politička situacija i privremeno financiranje ne dopuštaju stvaranje novih troškova. Počevši od danas, hitna pomoć vraća se na staro – za prijevoz hitnih pacijenata koristit će se vojni helikopteri.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.