Novost HZZO-a: U ljekarnu na pregled i savjetovanje

u ljekarnu na pregled

Pacijenti bi već od ljeta mogli u ljekarne na preventivne preglede i savjetovanje o terapiji za kronične bolesti kao dio reforme ljekarničke djelatnosti.

Novi HZZO-ov model daje farmaceutima veću ulogu u zdravstvenom sustavu te bi u konačnici trebao promijeniti percepciju farmaceutske djelatnosti samo kao “trgovine lijekovima”.

Uvođenje dodatnih ljekarničkih usluga

‘Na novi način sada će nam se plaćati postupci prve razine, odnosno izdavanje recepata. Nakon prvog kvartala, kad se vidi kako model funkcionira, očekujemo pregovore s HZZO-om o drugoj razini usluga, za koju se ljekarnici već pripremaju’, izjavio je Mato Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore za Novi list.

Novi model podrazumijeva i to da će se obavljene usluge plaćati umjesto po prema dijagnostičko-terapijskim postupcima (DTP) kao što je to praksa i kod drugih ugovornih partnera HZZO-a, a Zavod će snositi troškove.

Europska unija odavno je uvela dodatne ljekarničke usluge, a financiraju se različito od države do države – negdje ih plaćaju građani, drugdje osiguravajuća društva.

U prvom polugodištu 2016. godine trebali bi se standardizirati postupci i započeti s naplatom. Nakon procesa prilagodbe, u ljekarnama će se moći sprovoditi neki postupci koji spadaju u primarnu zdravstvenu zaštitu poput mjerenja tlaka ili glukoze u krvi te još nekoliko postupaka. Ljekarnici bi obavljali i praćenje te evidenciju nuspojava na lijekove.

Više od “prodavača lijekova”

‘Ljekarne su pacijentima dostupnije jer su otvorene cijeli dan pa i vikendom, a pacijent ne mora čekati smjenu svog liječnika, niti se mora najaviti ili naručiti na pregled’, rekao je Portolan. Na taj će način, smatra Portolan, ljekarnici postati značajnija karika u prevenciji bolesti i otkrivanju novih bolesnika.

Novi model ugovaranja za ljekarničku djelatnost trebao je stupiti na snagu 1. siječnja, međutim odgođen je za 1. veljače na zahtjev ljekarnika koji su zatražili više vremena ne bi li se bolje prilagodili.

Ideju uvođenja dodatnih ljekarničkih usluga obznanio je ministar zdravlja Siniša Varga u vremenu dok je vodio HZZO pozivajući se na europske modele gdje je farmaceutska djelatnost više od “dodavanja lijeka s police”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.