Na tuširanje nakon operacije ne treba čekati predugo

Tuširanje nakon operacije se uglavnom za pacijente prvi puta dogodi u roku 10 do 14 dana. Mora li to biti tako? Umjesto da se znoje u bolničkim krevetima i osnovnu higijenu provode vlažnim maramicama, mnogi pacijenti bi se nakon operacije mogli tuširati već u roku od dva dana, pokazuje novo istraživanje.

Suprotno tradicionalnom vjerovanju zapadne medicine da rane nakon kirurških rezova moraju dobro zarasti te da se pacijenti smiju tuširati tek desetak dana nakon operacije, nova studija kazuje da bi se pacijenti s čišćim ranama koje nisu u znatnom riziku od upale ili infekcije mogli tuširati već nakon dva dana. Osim da bi šavovi mogli popusti, do sada se vjerovalo, prema pisanju Reutersa, da bi izlaganje vodi, odnosno tuširanjem moglo pogodovati razvoju bakterija, međutim nova studija je pokazala i nove rezultate.

Pacijenti s čišćim ranama koji bi se tuširali već dva dana nakon operacije bili su značajno sretniji i zadovoljniji s oporavkom unatoč tome što se su razine boli kod tih pacijenata bile jednake onima koji su se tuširali tek 10 ili 14 dana nakon operacije, pokazala je studije na 444 pacijenta sa sveučilišta u Des Moinesu.

– Tradicionalnim vjerovanjima često treba dugo da sa promijene ukoliko nema novih dokaza koji bi promijenili postojeću praksu – rekao je dr. Paul Dayton i zaključio da bi ranije izlaganje vodi nakon operacije, odnosno tuširanje mogla biti univerzalno sigurna preporuka.

Iako provedena studija ima metodoloških nedostataka poput onog da su kirurzi unaprijed znali koji će se pacijenti tuširati, a koji neće te da pacijente nisu pratili više od 14 dana, ovi rezultati, kako piše Reuters bi mogli uvelike promijeniti postoperativnu njegu pacijenata.

 

2 thoughts on “Na tuširanje nakon operacije ne treba čekati predugo

  1. Anita kaže:

    Pozdrav ja sam laparoskopski operirana i nakon dva dana pustena sam kuci..kako sam.stigla tako sam se pod tus stala kako.bi oprala glavu i noge nista drugo imala ssm.na sebi majcu samo.glavu sam htjela oprati dali je to prebrzo i koje su moguce posljedice ? Hvala lp

  2. Darko Schneider kaže:

    25.11.2017. sam operirao rupturu ligamenata na lijevoj nozi,a bio je i prijelom fibije koji se ne operira.08.12 su mi izvađeni konci s obje strane zgloba.Sada imam flastere na ranama.Danas ću po preporuci liječnika prvi puta oprati rane.Pitanje:smijem li se i okupati u kadi ili samo tuš.Moram li ponovo lijepiti flastere,jer moram nos8ti longetu ? Rečeno mi je da nogu smijem opteretiti samo 5%.
    Zahvaljujem na odgovoru unaprijed.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.