Kada uzimati ibuprofen, a kada paracetamol?

Kada krene glavobolja, bol u leđima ili se pojavi neka druga zdravstvena tegoba, mnogi pacijenti vjeruju da mogu koristiti ibuprofen, paracetamol i druge bezreceptne lijekove na podjednak način. To je jako daleko od istine, a rizici neodgovorne upotrebe su jako veliki.

Svaki od ova dva lijeka je dobar u različitim situacijama i kod različitih bolesti – dijelom zbog toga što imaju različit mehanizam djelovanja, a dijelom zbog toga što imaju različite nuspojave i kontraindikacije.

Imate glavobolju? Lijekovi s paracetamolom će vjeorjatno biti bolji jer imaju manje nuspojava, kazuju mnogi stručnjaci, a navodi The Wall Street Journal. Upaljeni lakat? Ibuprofen će vjerojatno djelovati bolje. Ako pokušavate sniziti temperaturu, oba će lijeka vjerojatno djelovati, iako neke studije daju prednost paracetamolu.

Oba lijeka se uglavnom smatraju sigurnima, iako je paracetamol bio tema velikih rasprava zbog mogućih opasnosti za djecu i suludih zloupotreba kod britanske mladeži, o čemu smo već pisali.

Paracetamol (naziva se još i acetaminofen, op.a.), može oštetiti jetru, dok ibuprofen pripada skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) koji mogu izazvati bolove trbuhu i unutarnja krvarenja, navodi se u tekstu.

Nedavna je studija objavljena u časopisu Psychological Science pokazala da paracetamol smanjuje intenzitet reakcija na pozitivne emocije kod ljudi, a znanstvenici su najavili da će istu studiju provesti i za ibuprofen. Studija je provedena na 160 ispitanika kojima se tijekom 60 minuta prikazivala serija fotografija. Reakcija ispitanika na pozitivne emocije koji su uzimali paracetamol u odnosu na one koji su dobili placebo je bila 20% slabija.

– Nije poznato kako točno u tijelu djeluje paracetamol (acetaminofen) – rekao je Norman Tomaka, farmaceut iz Melbournea i glasnogovornik Američke udruge ljekarnika. Stručnjaci vjeruju da taj lijek djeluje na središnji živčani sustav tako što blokira receptore za bol. Za usporedbu, ibuprofen i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi djeluju u različitim djelovima tijela tako što inhibiraju nastanak prostaglandina – tvari koju otpuštaju ozlijeđene ili napadnute stanice čime nastaje upalu i bol.

Slične indikacije, ali različiti mehanizmi djelovanja

S druge strane, Mihael Rabovski, predstojnik Odjela obiteljske medicine u Cleveland Clinic je rekao da su i paracetamol i nesteroidni protuupalni  lijekovi (kojem pripada i ibuprofen, op.a.) učinkoviti kod smanjenja povišene tjelesne temperature i smanjenju većine boli.

Woman having back pain while sitting at desk in office

Nadalje, za bolove u leđima i osteoartritis, ibuprofen može biti bolji izbor. Naime, zadnja studija objavljena u utjecajnom British Medical Journal kazuje da je paracetamol (acetaminofen) bio nedjelotvoran u liječenju boli u donjim leđima i imao vrlo slabe rezultate kod pacijenata s osteoartritisom.

Za pojedine vrste boli, poput sportskih ozljeda i boli u mišićima, NSAID lijekovi poput ibuprofena mogu djelovati bolje zbog svojih protuupalnih svojstava, navodi se u tekstu The Wall Street Journala, dok neke studije pokazuju da su ti lijekovi uglavnom učinkovitiji kod smanjenja menstrualne boli.

– I paracetamol i ibuprofen uglavnom imaju slične indikacije, iako ibuprofen ima prednosti kod smanjenja upala – kazao je za the Wall Street Journal dr. Rajesh Mishra, potpredsjednik za medicinske poslove McNeil Consumer Healthcare, divizije Johnson & Johnsona, proizvođača Tylenola (vrlo popularnog američkog lijeka koji sadrži paracetamol, op.a.).

Iako neke studije sugeriraju da je paracetamol manje učinkovit kod određenih stanja, potrošači trebaju biti svjesni sigurnosti proizvoda. Naime, zbog mogućih nuspojava ibuprofena i drugih NSAID lijekova za starije osobe s kroničnim bolestima može biti bolje s paracetamolom (acetaminofenom) – rekao je dr. Mishra.

S druge strane Dr. Rabovski je istaknuo da on uglavnom preporučuje paracetamol (acetaminofen) pacijentima koji imaju gastrointestinalne probleme, bolesti bubrega, čireve na želucu ili upalne bolesti crijeva. – Pregledavamo mnoštvo starijih pacijenata sa smanjenom funkcijom bubrega, a oni se moraju kloniti nesteroidnih potuupalnih lijekova – istaknuo je dr. Rabovski i dodao da oba lijeka mogu doprinijeti razvoju ponovljenih glavobolja ukoliko se pretjerano uzimaju.

Stručnjaci govore da dugotrajna upotreba NSAID lijekova može povećati rizi od kardiovaskularnih bolesti, povećati krvni tlak i izazvati otekline i edeme.

Glasnogovonica Pfizera, koji proizvodi popularni Advil (američki lijek s ibuprofenom, op.a.) je rekla da su studije pokazale da je rizik od želučanog krvarenja i drugih nuspojava vrlo nizak te da kod korištenja postoji minimalni rizik kardiovaskularni sustav, ako s ibuprofen uzima u skladu s preporukama i kraće od 10 dana. Rizik od razvoja akutnih ili kroničnih bolesti bubrega je nizak, rekla je glasnogovornica. – Ibuprofen je učinkovitiji od paracetamola (acetaminofena) kod jake boli – zaključila je glasnogovornica Pfizera.

Oprezno s lijekovima kod djece

Nurse measures the temperature of a baby, isolated on white backBebe do 6 mjeseci starosti i trudnice u određenim razdobljima trudnoće bi trebali izbjegavati ibuprofen i ostale NSAID lijekove, rekao je Davi O’Gurek, obiteljski lliječnik i profesor na Temple Univesity school of Medicine iz Philadelphije. Acetilsalicilna kiselina koja također pripada skupini NSAID lijekova se ne preporučuje zbog rizika od razvoja Reyevog sindroma – potencijalno smrtonosnog stanja koje uzrokuje oticanje mozga i jetre.

Stručnjaci savjetuju da se NSAID lijekovi uzimaju s hranom, navodi se u tekstu The Wall Street Journala – posebno oni koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu – zbog smanjenja mogućnosti želučanih problema. Svi analgetici bi se trebali uzimati s minimalno čašom vode, navodi se u tekstu.

Acetilsalicilna kiselina osim svojih protuupalnih svojstava djeluje i na zgrušavanje krvi, a često je  uzimaju mnogi bolesnici s rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Osobe koje dnevno uzimaju lijekove s acetilsalicilnom kiselinom (popust Aspirina, Andola i drugih, op.a.) bi za liječenje boli trebali koristiti paracetamol prije ibuprofena. Naime, ibuprofen može negativno djelovati na preventivna svojstva acetilsalicilne kiseline – rekao je Kevin Campbell, kardiolog i profesor sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

Paracetamol i alkohol se ne vole

– Paracetamol, koji se metabolizira u jetri, bi trebali izbjegavati pojedinci s poremećajima rada jetre ili osobe koje piju više alkoholnih pića. Paracetamolu je uglavnom potrebno 45 minuta da počne djelovati i još dvostruko toliko kako bi pacijent osjetio smanjenje boli. Upravo stoga neki ljudi uzimaju više paracetamola no što bi trebali – rekao je Tomaka iz Američke udruge ljekarnika.

– Problem s paracetamolom i razlog zbog čega je on jedan od vodećih uzroka zatajenja jetre leži u tome što ga pacijenti uzimaju previše – rekao je Tomaka i dodao da s alkoholom tijelu dodajete tvar koja se natječe s paracetamolom u jetri. Mnogi kombinirani lijekovi za olakšanje simptoma prehlade sadrže upravo paracetamol pa ljudi tako mogu uzeti previše lijeka, bez da to znaju.

Zaključno, bolesnici koji trebaju uzimati paracetamol dulje od 10-14 dana i ibuprofen ili druge NSAID lijekove dulje od 10 dana bi trebali potražiti zdravstvenu pomoć, zaključuju stručnjaci. Alterniranje lijekova, naizmjenično uzimanje paracetamola i ibuprofena je sigurnije jer se oni u tijelu različito metaboliziraju i nemaju međusobnih interakcija, zaključuje se u tekstu.

 

Pregled nekih razlika svojstava ibuprofena i paracetamola (acetaminofena)
IBUPROFEN DJELOVANJE PARACETAMOL
Prema nekim studijama bolji za temperaturu iako neki stručnjaci navode da djeluje jednako kao i ibuprofen SNIŽAVANJE TEMPERATURE Djeca mlađa od 6 mjeseci i mnoge trudnice bi trebale izbjegavati ibuprofen i uzimati paracetamol (acetaminofen)
Blokira nastanaka tvari koje uzrokuju upalu i bol SMANJENJE BOLI Stručnjaci vjeruju da smanjuje percepciju boli u mozgu, iako mehanizmi djelovanja nisu potpuno poznati
Uglavnom bolji za sportske ozljede, određene tipove artritisa i ostala stanja koja uzrokuje upala, kazuju mnogi liječnici UPALE Jednako učinkovit za mnoga stanja poput uganuća gležnjeva, kazuje zadnja studija
Liječnici upozoravaju da pretjerano uzimanje može dovesti do komplikacija s bubrezima, visokog krvnog tlaka i većeg rizika od moždanog i srčanog udara TOKSIČNOST Pretjerana upotreba može uzrokovati oštećenja i bolesti jetre. Pazite na sadržaj paracetamola u svim bezreceptim lijekovima koje uzimate.
Bol u trbuhu, krvarenja u želucu i čir se nalaze među nuspojavama NUSPOJAVE Vrlo malo nuspojava osim alergija, koje su rijetke.

U tablici je naveden samo osnovni pregled svojstava dvaju lijekova i ne sadrži sve bitne informacije koje mogu biti važne svakom pojedinom pacijentu. Nemojte samostalno mijenjati terapiju koju Vam je popisao liječnik ili savjetovao ljekarnik, nego mu se obratite ukoliko imate bilo kakvih pitanja. Uvijek, ali baš uvijek, pročitajte uputu o lijeku i savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Na zaboravite na svoju sigurnost i zdravlje bližnjih!

pharmacist suggesting medical drug in pharmacy drugstore

[tie_list type=”checklist”]
 • Prije nabavke bezreceptnog lijeka se savjetujte s liječnikom ili magistrom farmacije u ljekarni. Ne zaboravite liječniku ili ljekarniku spomenuti sva zdravstvena stanja koja imate, na koja sumnjate, tegobe, čak i ako smatrate da su nebitni ili ako vam je zbog njih neugodno ili se sramite. Zdravstvenom stručnjaku navedite sve lijekove koje uzimate, bilo da se radi lijekovima na recept, bezreceptnim lijekovima, druge preparate poput dodataka prehrani, vitamina ili minerala, tradicionalne ili homeopatske lijekove te medicinske proizvode.
 • Lijekove koji se izdaju na recept uzimajte isključivo kada Vam ih propiše liječnik. Nemojte za slične ili jednake simptome uzimate lijekove koje ste uzimali ranije ako ih još imate kod kuće, odnosno ako vam to to nije savjetovao liječnik.
 • [highlight color=”yellow”]Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku![/highlight]
 • Ukoliko nakon proučavanja upute o lijeku sumnjate u to je li neki lijek za vas siguran, odmah se obratite liječniku ili ljekarniku.
 • Uputu o lijeku nemojte bacati. Čak i ako ste je pročitali i usvojili, kasnije ćete ju možda trebati ponovo pročitati.
 • Ukoliko je lijek propisan osobno vama, nemojte ga davati drugima jer bi im mogao naškoditi čak i ako imaju simptome jednake vašima.
 • Lijekove uzimajte u skladu s uputama o lijeku, redovito i na način kako piše u uputama, ili savjetu liječnika. Ne zaboravite! Upute liječnika se ponekad mogu razlikovati od upute koja se nalazi priložena uz lijek. Liječnik može, na temelju stručne procjene vašeg stanja prilagoditi terapiju koja vama najbolje odgovara.
 • Nemojte prekoračiti doziranje, u uputama pročitajte što morate učiniti ukoliko ste uzeli previše lijeka ili propustili uzeti lijek
 • U slučaju pojave ili sumnje na nuspojavu, naglih pogoršanja zdravstvenog stanja, pojave novih simptoma ili alergijske reakcije, odmah se javite liječniku i sa sobom ponesite pakiranje lijeka kojeg ste uzeli i uzmite sve ostale lijekove koje uzimate ili sačinite popis te ponesite medicinsku dokumentaciju
 • Za sve obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika
 • Lijekove uvijek čuvajte izvan dohvata i pogleda male djece!
 • Nemojte primjenjivati lijekove nakon isteka roka valjanosti koji je otisnut na pakiranju!
 • Lijek čuvajte u originalnom pakiranju na tamnom i suhom mjestu na temperaturi do 25°C! Kupaonica zbog vlage i više temperature uglavnom nije dobro mjesto za čuvanje lijekova. Pripazite neki lijekovi se moraju čuvati u hladnjaku (pažljivo pročitajte upute ili upitajte ljekarnika!)
 • Neiskorištene lijekove, stare lijekove ili one s isteklim rokom trajanja vratite u ljekarnu na zbrinjavanje.
[/tie_list]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.