Anoreksija: Imao sam 45 kg i skoro umro!

Znate li što je kalistenija? Ova inspirativna priča anoreksičnog mladića najbolja je provedena novogodišnja odluka koju ćete pročitati. Evo kako mu je kalistenija spasila život.

– Prije tri godine obolio sam od poremećaja prehrane (mladić ne navodi da to anoreksija, međutim iz komentara na objavu se da naslutiti da se radi upravo o anoreksiji, op.a.) koji me skoro ubio u nekoliko navrata, a moje se srce snažno borilo s time da kuca svega 30 puta u minuti – objasnio je u potresnom svjedočanstvu mladi Kanađanin Jake Pierce koje prenosimo u nastavku teksta.

“Uvijek sam volio raditi zanimljive stvari s tijelom: pokret mi daje samopouzdanje, veseli me i oslobađa. Tijekom srednje škole provodio sam dosta vremena trenirajući freestyle skijanje, brdski biciklizam i tračnje. Bio sam relativno sretan i volio život, sve do zadnjeg razreda srednje škole, kada su stvari krenule nizbrdo.

Tijekom naredne 3 godine doživio sam mnoštvo ozljeda, a obitelj je snašlo mnogo nevolja (od smrti, preko razvoda roditelja do toga da mi je uginuo pas). Ozljede su me trajno priječile da se bavim sportovima koje sam volio i ubrzo nakon toga je krenula i depresija. Da stvari budu još gore, odselio sam se na studij u vrlo nezdravo situaciju. Studij koji sam upisao bio je izrazito zahtjevan (60 sati tjedno) i samo je doprinosio depresiji. Prestao sam se baviti stvarima koje volim, izolirao sam se od prijatelja i jedva imao vremena da se brinem o sebi.

Izgubio sam kontrolu nad samim sobom,

Jake Pierce (Reddit)
Jake Pierce (Reddit)

Zbog osjećaja da gubim kontrolu, počeo sam se baviti  kako bih pobjegao od problema. U početku to nije imalo veze s gubitkom kilograma, no postupno sam počeo mršaviti. Nije dugo prošlo kada sam počeo dobivati pohvale od kolega, a i sam sam primijetio kako sam se poboljšao u trčanju. Počeo sam brojati kalorije, postao vrlo strog po pitanju prehrane i stiskao sve jače tijekom trčanja. Konačno sam sam počeo osjećati da nešto mogu kontrolirati: koliko sam težak i koliko daleko mogu trčati. To je kratko trajalo jer sam brzo smršavio i tijelo se pobunilo: bio sam užasne volje, imao očajne rezultate u trčanju i osjećao sam se loše cijelo vrijeme.

Kada vama jedno indeks tjelesne mase (BMI, op.a.) dostigne određenu vrijednosti, čini se kao prestajete biti racionalni i to se pretvara u ovisnost; Nikako nisam mogao naći razlog da pojedme dnevno više od 800 kalorija, ako ne istrčim dovoljno (prosječnom zdravom muškarcu je dnevno potrebno oko 2.000 kalorija, op.a.). Da skratim priču, dostigao sam težinu od 45 kilograma na svih 175 centimetara visine. Naredne dvije godine proveo sam po bolnicama i pokušavajući završiti školovanje. Rekao sam si da to mogu pobijediti sam, no ostao sam ekstremno mršav i okovan poremećajem prehrane.

tek u siječnju 2015. godine sam se pogledao u ogledalo i odlučio da ova godina mora biti drugačija. U to vrijeme, pogledao sam video u kojem se Ido Portal bavi kalistenijom i bio sam oduševljen.

Video: Ido Portal, trener kalistenije

Sjećam se da sam sam sebi rekao: “Ovo u stvari izgleda zabavno i to bih mogao probati.” Na prvom treningu kalistenije sam, bez pretjerivanja, bio očajan. Kalistenija me inspirirala jer se nisam osijećao ak da treniram veće kao da se igram, jer je bila novi izazov i jer me natjerala da zaboravim na kalorije, brojke i prolazna vremena.

Vježbanje kalistenije me spasilo

Kalistenija nije jedini razlog mog oporavka, no motivirala me da se pokrenem i potražim pomoć koja mi je bila potrebna. Kontaktirao sam vrhunskog psihijatra i krenuo se obračunavati s vlastitim strahovima, jesti više te baviti se s time što mi se u stvari dogodilo.

Borio sam se od kada sam krenuo, i rane su zarasle, no još je puno ostalo na putu do mog ozdravljenja. Oporavak je putovanje, a ovo putovanje je bilo jedno iznimno učenje – dobio sam palaninu koju sam morao pomaknuti.”

Anoreksija

Inače, kalistenija je oblik vježbanja koji se temelji ritmičnim pokretima cijelog tijela, uglavnom bez opreme i pomagala – u suštini predstavlja vježbanje s težinom vlastitog tijela, a povijesno se povezuje s gimnastikom.

Jake u svojoj objavi na Redditu nije napisao da se radi o anoreksiji, no iz komentara drugih korisnika koji su prošli slična iskustva da se zaključiti da se radi upravo o tom poremećaju prehrane. Jake je na Redditu dobio stotine pozitivnih komenata, a njegova je priča jedna od najčitanijih zdravstvenih u rubrici Fitness.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.