Niskorizične trudnoće: Porod kod kuće siguran kao i u bolnici

Porod kod kuće: siguran kad trudnoća nije rizična

Kada trudnica nema velikih rizičnih faktora u trudnoći i rađa u prisustvu primalje, rizik od mrtvorođenosti, neonatalne smrti ili ozbiljne ozlijede za bebe isti je odvija li se porod kod kuće ili u bolnici, otkriva nova kanadska studija.

Porodi planirani za kod kuće vezani su uz manje intervencija, reanimaciju djeteta ili carski rez, navode znanstvenici.

‘Kada su studije dobro osmišljene i kada se dobro provode, podaci dosljedno otkrivaju da kada žena s primaljom/babicom u sobro integriranom ststavu svog doma i porod u bolnici da su rezutlati slični’, rekao je glavna autorica dr. Eileen K. Hutton s odjela za ginekologiju i porodništvo i programa edukacije za primalje na Sveučilištu McMaster u Hamiltonu, Ontario, piše Reuters.

‘Otkrića nisu iznenađujuća, no vrlo su ohrabrujuća’, rekla je Hutton.

U provinciji Ontario, 10% poroda protječe uz prisustvo primalje, a većina se odvija u bolnici. U SAD-u, na oko 8% poroda nazoče primalje (u 2003.) i većina se također događa u bolnici.

Nova studija jedna je od najvećih ikada učinjenih koja adresira rješavanje ovog pitanja izvan Nizozemske.

Istraživači su usporedili oko 11. 000 kućnih poroda s 11.000 bolničkih poroda u Ontariu. Više od polovine majki rodilo je već ranije i nije im to bio prvi porod. Također, riječ je o nisko rizičnim trudnoćama, s nepostojećim rizičnim faktorima poput alkoholizma majke, ovisnosti o drogama, kroničnog visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 1, gestacijskog dijabetesa, stanja srca, hepatitisa B, HIV-a, anemije koja ne reagira na terapiju, antepartum krvarenje, eklampsija i drugi čimbenici. Autori također isključuju prerane porode, višestruke trudnoće i bebe koje su okrenute na stražnjicu (zadak).

Ovo su rizični faktori koje bi babica objasnila trudnicama tijekom prenatalne skrbi, rekla je Hutton.

Tri četvrtine žena koje su planirale roditi kod kuće su to i učinile, a 97% onih koje su porod planirale u bolnici su i rodile u bolnici, rezultati su izvješća objavljenog u časopisu Canadian Medical Association CMAJ.

8% žena iz grupe trudnica koje su rodile u svom domu pri porodu je trebalo hitnu službu, u usporedbi s manje od 2% u grupi trudnica koja je porod planirale u bolnici, no trudnice u bolnici imale su više intervencija poput dripa za trudove, pomoć pri vaginalnom porodu ili carski rez.

Mrtvorođenče ili smrt nakon poroda dogodio se u 1.15 na svakih 1. 000 poroda kod kuće, dok taj broj u odnosu na bolničke porode iznosi 0.94 na svakih 1.000 bolničkih porođaja.

‘Većina trudnoća počinje kao trudnoća ‘niskog rizika’, no komplikacije se mogu pojaviti ili isplivati na površinu kako vrijeme odmiče’, rekao je Ole Olsen, viši istraživač na Sveučilištu Kopenhagen u Danskoj, koji nije sudjelovao u studiji.

Izazov za trudnice je da ostanu zdrave sve do termina poroda (37 tjedana) bez da se dogode komplikacije. ‘Moje je mišljenje da će najmanje 50% biti te sreće’, rekao je Olsen.

‘Žena koja planira porod kod kuće trebat će obaviti nekoliko zdravstvenih pregleda sa svojom babicom kako bi bila sigurna da njezina trudnoća i mentalna priprema protječe dobro’, rekao je Olsen.

‘U slučaju bilo kakve dvojbe oko statusa niskorizične trudnoće, babica će se konzultirati s opstetričarem kako bi razjasnila bilo kakve eventualne mjere opreza koje se odnose na specifičnu zdravstvenu skrb’, rekao je Olsen.

Većina studija otkriva da su porodi kod kuće manje skuplji od onih u bolnici, čak i u državama poput Kanade s općom zdravstvenom skrbi.

U Engleskoj i Nizozemskoj, kvalificirane primalje prepoznate su kao jedna od opcija kod poroda, a transport i prijelaz od kuće do bolnice prolaze glatko’, kaže Hutton.

‘Kako to vrijedi i za SAD- ovisi o nadležnosti, postoje neka područja u kojima je porod kod kuće bolje integriran od drugih poroda’, rekla je Hutton.

‘Jedna od prednosti poroda kod kuće je da eliminira tranziciju od bolnice do kuće nakon poroda – jer kada imate bebu već ste tamo gdje želite biti’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.