Ćorušić: ‘Zakonom bih zabranio zamrzavanje embrija’

Da postane ministar zdravstva u novoj Vladi, prof. dr. Ante Ćorušić zakonom bi zabranio zamrzavanje embrija. 

Izjava Ante Ćorušića izazvala je oprečne reakcije javnosti i udruga.

‘Trideset posto embrija pri odmrzavanju propada, tko će odlučiti od deset njih koji je vijabilan, koji je sposoban, a koji nije? To bih uredio zakonom, ono što je bilo i prije i što ima gotovo isti rezultat, a to je niska stimulacija ovulacije, 2 jajne stanice maksimalno, i vraćanje na staro bez zamrzavanja embrija’, rekao je Ćorušić u utorak u RTL Direktu.

Iz Udruge Roda, piše RTL, tvrde da bi vraćanje Zakona na staro situacija natjerala roditelje na odlazak u inozemstvo na potpomognutu oplodnju.

‘Zaprepašteni smo, takva najava zabrane zamrzivanja embrija će mnogim parovima koji se bore s neplodnošću ukrasti mogućnost da postanu roditelji’, rekla je Klaudija Kordić, potpredsjednica udruge Roda i majka dvoje djece.

Ženska mreža strahuje da bi Hrvatska opet mogla biti u društvu zemalja s najrigdnijim zakonima.

‘Ukoliko postane ministar, bojimo se da će doista biti ugrožena ženska prava. Za nas kao žene je važno da se poštuje ženska odluka ili odluka u nekom paru, što kada i kako će imati djecu’, rekla je Rada Borić iz Ženske mreže Hrvatske.

No, mišljenja su oprečna. Udruga I ja sam bio embrij protivi se dopuštanju zamrzavanja embrija i smatraju da se sadašnjim zakonom krši temeljno ljudsko pravo na život.

‘To su činjenice koje nisu svjetonazorske. To su znanstveno dokazane činjenice, da ljudski život počinje začećem i da svi kao društvo tražimo takav oblik zakona koji će poštivati temeljna ljudska prava i koji neće omogućiti bilo kome da ostvarujući neku svoju želju krši temeljno ljudsko pravo nerođene osobe u ovom slučaju to je nerođeno dijete’, rekao je Krešo Miletić iz Udruge I ja sam bio embrij.

U Hrvatskoj je trenutno oko 8 tisuća zamrznutih embrija. Iz udruge Roda predlažu da se ti embriji doniraju, dok su protivnici toga, za to da se prestane umnažati broj zamrznutih zametaka.

‘Trebamo zaustaviti ovo umnožavanje problema. Ovaj postojeći zakon dodatno umnaža broj zamrznutih embrija, a ovdje pod rječju embrij je dijete, ljudski život, neponovljiv jedinstven’, kaže Krešo Miletić.

U KBC-u Zagreb samo pet posto pacijenata odbilo je zamrzavanje maksimalnih 12 jajnih stanica, dok deset posto njih uopće ne želi zamrzavanje, piše RTL.

fotografija: Screenshot Youtube HDZ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.