Kanadizacija zdravstva: Sami ćemo plaćati sve lijekove?

Uvođenjem kanadskog modela zdravstva, struka, umirovljenici i pacijenti predviđaju pravi potres i rast socijalne neosjetljivosti. Prema tom modelu, sami bismo plaćali sve lijekove, usluge zubara, protetiku, kućnu njegu i drugo. Čini se da ovakav udar i ovakvu reformu MOST ipak neće dopustiti unatoč tome što prijedlozi dolaze od novog mandatara Oreškovića i Predsjednika HDZ-ovog odbora za zdravstvo Ćorušića.

Jedan od prioriteta nove Vlade, definitivno će biti zdravstvo. Da će taj resor doživjeti znatnije promjene, potvrdio je mandatar Tihomir Orešković. Kao primjer kojem se treba težiti istaknuo je kanadski model. Po svemu sude

Liječnici jesu za promjene, no djelomično i za uštede – kanadizacija zdravstva, čini se, ipak ne dolazi u obzir. ‘Ne na uštrb doktora i ne na uštrb pacijenata’, rekla je Ada Barić predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL). HUBOL što prije želi sjesti za stol s novim čelnim ljudima i predložiti ono što se predlaže već dugo, a što iziskuje 0 kuna. Riječ je o strukovnom kolektivnom ugovoru za koji se HUBOL bori već dvije godine.

Ante Čorušić, HDZ-ov kandidat za ministra zdravstva tvrdi da je upravo to prioritet nove Vlade.

‘Uvjeti rada su oni koji se moraju mijenjati. Većina naših kolega koji su otišli u inozemstvo nisu otišli zbog tih par 100 eura veće plaće, nego zbog toga što su uvjeti rada nezadovoljavajući’.

Aktualni ministar za izmjenu strukovnog kolektivnog ugovora nije imao sluha, piše Dnevnik.hr. ‘Vjerujemo da možemo i u sadašnjem obliku hrvatskog zdravstvenog sustava imati održivi zdravstveni sustav – i financijski , ali i da daje kvalitetnu zdravstvenu skrb’, rekao je Siniša Varga, SDP-ov ministar zdravlja te dodao da ako se kao saborski zastupnik neće slagati s prijedlozima da će u tom slučaju štititi javni interes.

‘Moguće je biti učinkovit’: MOST ne dopušta kanadski model

Mandatar nove Vlade Tihomir Orešković smatra da postoji prostora za efikasnost te kako mu se čini da je kanadski sustav, koji ne pokriva troškove propisanih lijekova, dobar. Te troškove plaćaju pacijenti iz svog džepa ili kroz privatna osiguranja. Za razliku od SAD-a nezaposleni imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, pa je utoliko kanadski sustav i mnogo pravedniji. No, praksa je uvijek ponešto drukčija.
No, [highlight color=”yellow”]Kanada izdvaja gotovo 30 tisuća kuna po stanovniku za zdravstvo, dok Hrvatska izdvaja oko 6 tisuća[/highlight], odnosno pet puta manje.

‘Hrvatski zdravstveni sustav traži odgovarajuću reformu koja traje već 30 godina, ali neće biti kopija kanadskog nego ćemo nastaviti svojim putem, koristeći dobra iskustva sustava javnoga zdravstva iz Kanade’, dodaje Ćorušić.

Najave primjene kanadskog modela zdravstva u Hrvatskoj komentirala je na N1 Jasna Matulić iz MOST-a nezavisnih lista koja tvrdi da se ‘kanadizacija’ u Hrvatskoj neće dogoditi.

‘Neće se to dogoditi, niti se ne može dogoditi, to sada nije ni moguće. Naš prijedlog reforme zdravstva ne ide za tim, nego upravo da svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Spominjanje kanadskog sistema se ne može jednostavno preslikati na Hrvatsku, manja smo zemlja i drugačijeg standarda. Upravo razrađujemo reformu, ali građane mogu umiriti da nikako ne idemo u privatizaciju’, rekla je Matulić.

Pobuna sindikata: Orešković ne poznaje sustav!

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Samostalni sindikat zdravstve i socijalne skrbi Hrvatske usprotivio se najavi reforme zdravstvenog sustava mandatara Tihomira Oreškovića, dok je Udruga hrvatskih pacijenata ponovila zahtjev za zakonskom zabranom ‘tajkunizacije javnog zdravstva’.

SUH tvrdi da Orešković, koji je dvije godine bio predsjednik Uprave Plive, ‘ne poznaje dovoljno hrvatski zdravstveni sustav’, a već najavljuje model reforme koji, tvrde, znači ‘kanadizaciju sustava’ iako se o tome nije provela široka javna rasprava.

Slijedi tajkunizacija zdravstva?

Umirovljenici su zabrinuti zbog ‘kanadizacije’ zdravstva, što bi značilo da javni sustav više neće pokrivati troškove lijekova na recpet, dentalnih usluga, protetike, kućne njege i dugoročne skrbi, navodi SUH u priopćenju.

SUH upozorava da su Oreškovićevi izvori informacija ‘privatni susreti na zagrebačkoj špici prije nekoliko dana s Antom Čorušićem, HDZ-ovim zdravstvenim ideologom te zastupnicima MOST-a’.

Hrvatska nije Kanada

I Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi staje u obranu javnog zdravstva, a počasna predsjednica sinkdikata Spomenka Avberšek poručuje da će pružiti veliki otpor pokušaju da se ‘preko koljena lomi sadašnji sustav i uvodi kanadski model’.

‘Orešković neće sada preko koljena mijenjati naš javni zdravstveni sustav, koji počiva na temeljima Andrije Štampara, bez javne rasprave u kojoj će sudjelovati struka, udruge pacijenata, sindikati i građani. Ovo nije Kanada nego Hrvatska. Nemamo kanadski, već hrvatski standard, koji se razlikuju kao nebo i zemlja. Ako misle da će to presjeći preko koljena, poručujem im da će naići na veliki otpor. Mogli su dovesti i Obamu’, rekla je Avberšek Hini dodajući kako je 30 posto stanovništva Hrvatske na rubu siromaštva.

Udruga hrvatskih pacijenata ponovila je svoje zahtjeve novoj Vladi, vezane uz očuvanje zdravlja građana i organizaciju zdravstvenog sustava, koji bi vlastima trebali biti među prioritetima. U deset zahtjeva traže sprječavanje miješanja javne i privatne prakse, zakonsku zabranu ‘tajkunizacije javnog zdravstvenog sustava’, te stvaranje preduvjeta da se privatno zdravstvo razvija isključivo preko privatnog kapitala.

Predlažu jačanje solidarnog javnog zdravstvenog sustava kroz stavljanje u punu funkciju svih slobodnih kapaciteta, te organiziranjem rada u bolnicama i u drugoj smjeni. Među zahtjevima se ističe i zakonsko određivanje dužine liste čekanja, koje ne bi smjele biti duže od 30 dana, te osnivanje ‘zdravstvenog Uskoka’, čija bi zadaća bila sprečavanje sive ekonomije, mita i korupcije u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu.

Zabrana istodobnog rada u privatnom i javnom zdravstvu

‘Ima nade za opće dobro hrvatskog puka ako prvi korak u reformi bude stroga zabrana istodobnog rada u privatnom i javnom zdravstvu’, poručuje predsjednik udruge Marijo Drlje. Time bi se, kaže, onemogućilo da se liječnici tijekom redovnog radnog vremena u javnoj bolnici čuvaju za rad kod privatnika nakon 16 sati.
Hrvatska mora ostati socijalna država s osiguranim kvalitetnim zdravstvom za sve građane, ističe Drlje koji traži zakonsku zabranu bilo kakvih ‘košarica usluga’ koje podmiruje osnovno zdravstveno osiguranje, dok bi ostalo građani plaćali iz vlastita džepa.