Ante Ćorušić: Dobit privatnih bolnica se mora reinvestirati, a ne kupovati jahte!

Izjava Tihomira Oreškovića o ‘kanadizaciji’ zdravstva u Hrvatskoj izrečena je u dobroj vjeri, rekao je HDZ-ov predsjednik Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić, možebitni kandidat za ministra zdravstva gostujući na HRT-u.

Nakon, pa očekivane, prve hajke, prestravljenost ‘kanadizacijom’ te projekcijom iste prema javnosti od strane sindikata i udruga pacijenata jenjavaju. Salve kritika dijela javnosti, medija i sindikata usmjerena prema Oreškoviću i Ćorušiću rezultirala je pozitivno na način da su se i jedan i drugi morali konciznije izjasniti o svojim eventualno nepromišljenim i nespretnim izjavama proteklih dana/godina kako bi ih građani bolje razumjeli i čuli. Nakon toga, hoće li im se vjerovati ili ne, sasvim je nebitno. Bitno je hoće li se ili neće držati onoga što su rekli i jesu li te izjave/djela na dobrobit hrvatskih građana koji bi, potom, objektivno sagledali njihove nedostatke/prednosti te, u okviru toga, eventualno predložili konstruktivnu javnu raspravu na prijedlog zakona.

Dok se čini da je reforma zdravstva prioritet nove Vlade s novim mandatarom Oreškovićem, Ante Ćorušić tvrdi da je oporavak gospodarstva i ekonomije fokus broj jedan. Nije na odmet, u cijeloj zbrci oko izbora mandatara i nove Vlade upoznati građane sa problemima, manama i vrlinama hrvatskog zdravstva.

Kada govorimo o preuzimanju, ili barem, kanadskom modelu kao uzoru prema kojem bi hrvatsko zdravstvo trebalo ići koji sugerira mandatar Orešković, ono što bi se dalo iskoristiti iz već uhodanog sustava Kanade je decentralizacija, kaže Ćorušić te dodaje da nikada nećemo imati sustav poput kanadskog obzirom da je ta zemlja deset puta bogatija zemlja od Hrvatske.

‘Hrvatski je sustav zdravstva socijalno osjetljiviji od kanadskog i takav će ostati, Hrvatska je zemlja u tranziciji koja još uvijek nosi ostatke rata. Sustav se mora mijenjati samo kako bi zdravstveni ishod po pacijentu bio bolji uz što manje uloženih sredstava’. Naime, zdravstvo u Hrvatskoj troši 17.8% državnog proračuna (petina proračuna) i zahtjevan je potrošač.

‘Glavni problem hrvatskog zdravstva nisu liste čekanja već financijska održivost odnosno neodrživost sustava jer iz plaća izdvajamo 15% bruto za zdravstvo’, kaže Ćorušić.

‘Financijska se održivost odražava na trošenje velikog novca na nezdravstvene svrhe namijenjene zdravstvu, ali ne za pacijenta već paramedicinske djelatnosti (agencije). Imamo višak bolničkih postelja, naročito u Zagrebu, trebamo reducirati aktivne postelje pretvoriti ih u palijativne, koje manje koštaju i unijeti živost u akutnu medicinu’.

Racionalizacija zdravstva i ‘nespretna izjava’

Govoreći o racionalizaciji sustava Ćorušić se za RTL direkt osvrnuo na svoju ‘nespretnu’, kako je sam rekao, izjavu od prije nekoliko godina kada je rekao da tko plati više, više i dobije. Pojašnjavajući, rekao je da je mislio na našu skrb/standard, a ne uslugu. U tom kontekstu naglašava da su i vani stvari upravo takve: Ako hoćeš bolji krevet, moraš dodatno platiti.

Prema zadnjim podacima eurobarometra (iz studenog), od ukupnog zdravstvenog budžeta na usluge u privatnom zdravstvenom sektoru troši se 1.7%. Za usporedbu, Česi troše 5%, a Nijemci 11%.

‘Ne trebamo se bojati privatnog sektora ako je on neprofitabilan. Ako imaš privatnu bolnicu svu dobit ne možeš upotrijebiti za kupnju jahte, nego je reinvestirati’.

Pobačaj – apsolutna zabrana ne dolazi u obzir

Komentirajući izmjene zakona o pobačaju Ćorušić ostaje pri svom stavu, a taj je da ‘Ljudski život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice’ te da je pobačaj ‘Dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života i to je jedina istina’.

‘Nisam rigidan, konzervativan sam i njegujem tradicionalne kršćanske vrijednosti i u tom smislu ću uvijek reći da je pobačaj zlo’. Pravo na pobačaj sigurno nećemo ukidati, ali ćemo promijeniti zakon kako bi bilo bolje i ženama i nerođenoj djeci s jednom boljom i etičnijom procedurom. Stari zakon iz totalitarizma moramo uljuditi.

Žene bi, prema novom zakonu, dobile vremena od tjedan dana da još jednom razmisle o postupku uz pomoć stručnjaka, ginekologa i psihologa.

Ćorušić tvrdi da je pobačaj, ‘najgadljiviji postupak u medicini’, te tvrdi da Poljska ima dobar model gdje za namjerni prekid trudnoće postoje poprilična zakonska ograničenja, pa žena ima pravo pobaciti jedino ako je silovana, ako trudnoća predstavlja rizik za njeno zdravlje ili se utvrdi ozbiljna malformacija ploda.

Obavezno savjetovanje s psihologom prije pobačaja na ženin zahtjev – dakle prekida trudnoće koja nije posljedica silovanja niti za prekid postoje medicinske indikacije – u Europi trenutno ima pet zemalja: Belgija, Njemačka, Španjolska, Mađarska i Slovačka.

Izjave Ćorušića na noge su digle mnoge udruge za prava žena koje misle da je nedopustivo da osoba unutar strukture države, koja bi mogla zastupati resor odgovoran za zdravlje svih građana, dovodi u pitanje realizaciju prava žena na izbor.

Zakon o umjetnoj oplodnji

‘Kod Zakona o umjetnoj oplodnji protivim se isključivo zamrzavanju embrija jer 30% embrija, pri odrzavanju, propada. Tko je taj tko će procijeniti koji je viabilan, koji nije. To su pretpostavke koje bi regulirao Zakonom na način da se vrati niska stimulacija ovulacije, 2 jajne stanice maksimalno, i vraćanje na staro bez zamrzavanja embrija.

Protiv spolne ideologije u zdravstvenom odgoju

Komentirajući uvođenje zdravstvenog odgoja u škole Ćorušić je rekao da nema ništa protiv uvođenja tog predmeta, ali da je apsolutno protiv modula 4 koji govori o spolnosti pod snažnim utjecajem tzv. rodne ili ‘gender’ ideologije. Jedan od autora modula bio je suradnik Thea Sandforta, osvjedočenog i osuđenog pedofila iz Nizozemske. S njim je čak napisao i knjigu.

U članku 63. Ustava RH jasno piše: ‘Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati svoju djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece’. Odgovoran sam roditelj i poštivat ću Ustav. Kao liječnik zauzimam se za to da spolni odgoj bude sastavni dio predmeta biologija. Supruga i ja odgojili smo četvero djece, proučili sve udžbenike biologije za osnovnu i srednju školu i, po mojem mišljenju, ljudska spolnost je dobro i primjereno opisana u tim udžbenicima. Nekakav poseban modul ministra Jovanovića i nije bio potreban. Ovo što Jovanović i njegova bratija rade je nametanje svjetonazora. To je ideološko eksperimentiranje nad vlastitim građanima. (…) Moju djecu ću odgajati ja i moja supruga a ne ministar Jovanović i njegova Partija. No, ako neki roditelji žele da njihova djeca baš uče modul 4, neka taj predmet bude izborni, kao što je i vjeronauk’, poručio je.

fotografija: Screenshot Youtube HDZ