Bebe koje rastu brže sklonije su dijabetesu

Bebe, prosječno, u prvoj godini života dobiju šest kilograma. Za svaki kilogram iznad tog prosjeka na 12 mjeseci povećava rizik od razvoja dijabetesa u dobi od devet godina.

Ovo su rezultati nove studije koja donosi statističke podatke iz dviju organizacija: Norveške Majke i Studija dječje kohorte, piše Science Nordic. Istraživači su uzimali dječji rast; visinu i težinu te ih usporedili s tim koliko je dijabetesa tipa 1 razvijeno do 9 godine.

Ostaje zapravo tajna kako se ovaj dodatni porast tjelesne težine može pripisati tako da se veže s dijabetesom.

Nema konačnog uzroka

‘Takav dobitak na težini je kompliciran i pod utjecajem je više faktora. Znamo da dojenje i ono što dijete jede može biti vitalno, no nemamo dovoljno objašnjenja za mnoge varijacije u debljanju’, kaže Lars Christian Stene. Stene je jedan od istraživača iza studije, implementirane od norveškog Instituta za javno zdravstvo, a nedavno je objavljena u JAMA Pediatrics.

Stene naglašava da ovo ne otkriva nikakvu uzročnu informaciju ni potrebu za novim smjernicama koje bi se koristile od zdravstvenog osoblja. Težina je samo jedan od mnogućih čimbenika koji mogu uzrokovati dijabetes.

On ističe da rezultati istraživanja ne daju roditeljima sa dojenčadi nikakav razlog za uzbunu te pokušaju da svoje dijete drže podalje od debljanja.

‘Teško je shvatiti što bi idući korak trebao biti. Ono što je bitno je to da se spriječe nuspojave pokretanjem mjera koje ometaju dijete od dobivanja adekvatnog rasta’.

Geni i okoliš

Medicinska znanost još uvijek zna malo o uzroku ove vrste dijabetesa. Ne postoje preventivni koraci koji bi se mogli poduzeti kako bi se bolest spriječila.
Sten i njegovi kolege misle da ova studija može indicirati da je u okolišu nešto što bi mogao biti okidač. No, nisu sigurni što bi to trebalo biti.

Ovo je prvenstveno opservacijska studija. To znači da ne postoji sigurnost da dobitak na težini uzrokuje dijabetes 1. Studija samo pokazuje da su djeca koja dobiju nešto više od prosječne težine u većoj vjerojatnosti da dobiju bolest kasnije u životu.

Istraživači su proučavali slične podatke iz Danske i otkrili sličnu tendenciju i u Norveškoj.
Stene se nada da će sada, kada je studija napravljena, pomoći suziti prostor potreban znanstvenicima da istraže daljnje pokušaje u pronalaženju uzroka ove bolesti.