U 83. godini umro ‘najutjecajniji psihijatar’ Robert Spitzer

Psihijatar koji je igrao vodeću ulogu u uspostavljanju dogovorenih standarda za opisivanje mentalnih poremećaja i uklanjanje oznake homoseksualnosti kao patologije dr. Robert Spitzer umro je u 83. godini u petak u Seattleu.

Spitzer je umro od srčanih problema, rekla je njegova žena profesorica na Sveučilištu Columbia Emerita Janet Williams. Par se u Seattle preselio iz Princetona, N.Y. ove godine, piše Seattle Times.

Spitzer je radio na nekoliko izdanja dijagnostičnkog priručnika D.S.M. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, koji definira sve velike psihičke poremećaje.

‘To je bio veliki napredak u struci’, rekla je Williams.

Spitzer je postavio dogovorene definicije mentalnih poremećaja stručnjaka iz svake pojedine dijagnostičke kategorije i uzimao je bilješke o njihovim zapažanjima, izvještavao je New York Times.

Dr. Allen Frances, profesor emeritus psihijatrije na Sveučilištu Duke i urednik kasnijeg izdanja priručnika, rekao je da je Spitzer ‘do sada najutjecajniji psihijatar svih vremena’.

Spitzeru kredit homoseksualne zajednice

Aktivisti za prava homoseksualaca kreditiraju dr. Spitzera jer je maknuo homoseksualnost s liste mentalnih poremećaja iz priručnika 1973. Odlučio se na ovaj potez nakon što se susreo s gej aktivistima i odredio da homoseksualnost ne može biti bolest ako su gej ljudi u redu sa svojom seksualnošću.

U vrijeme debate psihijatrijske profesije nad homoseksualnosti dr. Spitzer je rekao: ‘Medicinski poremećaj ili mora biti povezan sa subjektivnim distresom – boli – ili generalnim oštećenjem u društvenom funkcioniranju’.

Dr. Jack Drescher, homoseksualni psihoanalitičar u New Yorku rekao je da je Spitzerovo uspješno micanje homoseksualnosti s liste poremećaja golem napredak za prava homoseksualaca.

‘Činjenica da se homoseksualni brakovi danas dopuštaju, djelom je zahvaljujući Bobu Spitzeru’, rekao je.

U 2012. dr. Spitzer se javno ispričao za studiju iz 2001. koja je pronašla da tzv. reparativna terapija homoseksualcima može pomoći da postanu hetero ukoliko oni to uistinu žele. Za The Times, Spitzer je 2012. rekao da je zaključio da je studija manjkava jer je jednostavno pitao ljude, koji su bili podvrgnuti reparativnoj terapiji, jesu li promijenili svoju seksualnu orjentaciju.

‘Kako sam čitao komentare (o studiji), znao sam da je to problem, velik problem, i pitanje na koje nisam znao odgovor’, rekao je dr. Spitzer za The Times.

‘Kako da znate da se netko stvarno promijenio?’