Gripa stigla u Hrvatsku, još se stignete cijepiti

Laboratorij za gripu potvrdio je zarazu virusom gripe tipa A na pacijentima iz Zagreba i Vinkovaca, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo i pozvao na cijepljenje. Troje zaraženih pacijenata je srednje dobi, a jedan desetogodišnje dijete.

Tijekom proteklih tjedana HZJZ je zaprimio sporadične prijave bolesti koja klinički sliči na gripu, ali bez laboratorijske potvrde, te se u ovom trenutku ne može reći da ovi potvrđeni nalazi predstavljaju početak epidemijskog vala.Naime, u nekim se sezonama laboratorijske potvrde gripe nađu na početku epidemijskog vala, dok u nekim sezonama pojedinačne laboratorijske potvrde prethode pravom epidemijskom valu i po nekoliko tjedana, objašnjavaju u Zavodu.

U Europi se, prema informacijama EuroFlu mreže za praćenje gripe, gripa zasad javlja uglavnom u sporadičnom obliku, s izuzetkom Nizozemske i Danske, gdje je uočen porast prijava bolesti.

Nadalje, iz HZJZ-a su podsjetili stanovništvo i zdravstvene djelatnike da se i dalje može i preporučljivo je cijepiti se protiv gripe, a preporuka za cijepljenje se pogotovo odnosi na osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (starije osobe) ili osnovne bolesti (kronični bolesnici).

Zbog povećanog interesa za cijepljenjem ove jeseni, većina cjepiva protiv gripe je potrošena i neke su županije ostale bez cjepiva, međutim početkom sljedećeg tjedna dodatne će količine cjepiva biti distribuirane zavodima za javno zdravstvo te će se osobe s povećnim rizikom od komplikacija moći cijepiti i u županijama u kojima je cjepivo trenutno nedostupno.