Istospolni parovi će u budućnosti moći imati biološko dijete

Vrlo lako je moguće da će istospolni parovi u budućnosti moći imati vlastito biološko dijete koje nosi značajke oba roditelja, nove su analize američkih istraživača.

Profesor Sonia Suter sa Sveučilišta George Washington istraživala je mogućnost in vitro gametogeneze (IVG) za reprodukciju kod ljudi, posebno za žene koje ne mogu zanijeti, žene u postmenopauzi i istospolne parove. Suter je istraživala potencijal IVG zasnovan na znanstvenim, društvenim i pravnim razlozima, piše Mirror.

‘Etičke dileme o tome kada i kako ovakvo istraživanje treba biti učinjeno bit će iznimno zahtjevne’, rekla je.

In vitro Gametogeneza i multipleksno roditeljstvo

Najnapredniji na miševima, IVG je proces gdje se spolne stanice dobivaju iz pluripotentnih ili embrionalnih matičnih stanica. Potrebno je još istraživanja kako bi proces dovoljno napredovao na ljudskim stanicama za nove tehnike rađanja, stoji u istraživanju.

Trenutno, istospolni parovi oslanjaju se samo na jednog, genetski povezanog, donora spolnih stanica kod umjetne oplodnje, surogat majčinstvo i druge potpomognute oplodnje.

Istraživanje sugerira da će IVG eliminirati potrebu za donorima spolnih stanica – naime, IVG (in vitro gametogeneza) vidi spolne stanice nazvane gamete, kao spermu jednog muškarca i jajašce žene, dobivene iz matične stanice.

Suter dodaje da IVG može olakšati ono što je poznato kao multipleks roditeljstva gdje dva ili više pojedinca, bez obzira na spol, mogu reproducirati svoje potomke (više od dva djeteta) koji su genetski potomci svakog od njih. Samo IVG ili prokreacija bez genetske pomoći od drugih također se smatra mogućom.

Suter kaže da bi proizvodnja, mnogo više embrija nego danas, s metodom IVG mogla uvelike poboljšati proces selekcije embrija.

‘IVG bi mogao igrati ulogu u naporima da se ima zdravo ili napredno dijete’, potvrdila je.

Društveni i legalni rizik

Potencijalni društveni i legalni rizici, međutim, ključnije su stvari za adresirati.

Suter priznaje da trenutno postoji minimalno znanja o učincima prebacivanja vrsta stanica iz različitih država i ‘brisanja i resetiranja otisnutih obrazaca’ kako bi se reprodukcija omogućila. Jedini način da se odredi sigurnost i učinkovitost, rekla je, je upotrijebiti in vitro gamete u kontroliranom reproduktivnom okolišu jednom ‘kada će biti dovoljno sigurno da se to i učini’.

U zemlji postoje povećani zahtjevi za surogat majčinstvom od istospolnih parova, kao i velik broj visoko profilnih legalnih bitki koje dolaze s ugovorom o surogatstvu.

U 2013., primjerice, surogat majka iz Connecticuta odbila je 10.000 američkih dolara koje su joj ponudili potencijalni roditelji da abortira dijete, a za koje je otkriveno da ima defekte mozga i srca. Slijedila je duga pravna bitka, u kojoj su potencijalni roditelji odustali od roditeljskih prava na dijete. Dijete je dano anonimnoj obitelji.

Studija je objavljena u časopisima Oxforda Law i Biosciences.