Spasio život: Vlasnica tvrdi da joj je pas nanjušio rak pluća u ranoj fazi

Žena iz Marylanda i njezin liječnik tvrde da je pas tragač detektirao sada bivši rak pluća kod žene. Rana detekcija dijagnoze pacijentici je dala dovoljno vremena da dobije potrebne tretmane.

Anne Wills je utemeljiteljica neprofitne organizacije Psi pronalaze pse, organizacije čiji profesionalno obučeni psi ‘njuše’ odnosno lociraju izgubljene kućne ljubimce ili ljude.

Devetogodišnja Heidi, mješanac njemačkog ovčara i labradora u neprofitnoj organizaciji radi više od sedam godina. Heidi je spasila 2.000 izgubljenih ljubimaca, rekla je Wills, čiji je Heidi život isto spasila, barem tako tvrdi njezina vlasnica, piše Daily Mail.

‘Heidi je postala agresivna s tim ponašanjem. Počela je gurati nos u moja prsa i njušiti ih veoma, veoma snažno’, rekla je 53-ogodišnja Wills.

Heidino bizarno ponašanje trajalo je dva tjedna. Tada je pas postao vidljivo uporan i uzrujan. Heidi nije prestajala gurati nos u Willsina prsa, i dalje duboko dišući.

Wills je Heidi odvela veterinaru koji je rekao da je pas u redu. Zabrinuta da Heidi nije nešto nanjušila unutar nje, Wills je otišla liječniku koji je pronašao tri karcinomske stanice nakon CAT skena. Willsin onkolog dr. Enser Cole, šef medicinske onkologije bolnice Saint Agnes rekao je da nije bilo Heidi koja je rano detektirala bolest, rak bi se proširio na druge dijelove tijela.

‘Kada upoznate Heidi, imate osjećaj da ste u prisustvu liječnika. Ovaj je pas dijagnosticirao rak prije nego je to napravio liječnik, i to je nešto zaista čudno’, rekao je Cole.

Cole je pohvalio visoku izobrazbu psa i visok senzitivan nos koji je pomogao detektirati rak pluća kod Wills. Wills je prošla tretman koji uključuje nekoliko rundi radijacija, kemoterapija i operaciju.

Wills koja je trenutno u remisiji, želi pričekati cijelu godinu prije nego što može reći da je pobijedila bitku protiv smrtonosne bolesti. Svo ovo vrijeme Heidi je bila pored nje. Wills se nada da će priča o Heidi koja je nanjušila rak dovoljno rano, spasiti i živote drugih.

facebook: Dogs finding dogs