Novi francuski zakon zabranjuje rad pretjerano mršavim modelima

Novi zakon zabranjuje premršavim modelima rad te dolazi u paketu s kaznom u iznosu od $81.161 i do šest mjeseci zatvora prema poslodavcima. 

Francuska Narodna skupština donijela je zakon koji nalaže da modeli u Francuskoj prođu liječnički ispit prije nego pristupe poslu modela.

Zakon nalaže da svi modeli osiguraju medicinski certifikat indeksa tjelesne mase (BMI) koji je u skladu s njihovim oblikom tijela, dobi i težini. Novi zakon zahtjeva i da fotošopirani materijali uključuju upozorenje ‘retuširana fotografija’ što na snagu stupa s 1. siječnja 2017.

Mjere bi trebale pomoći u borbi rastućeg problema anoreksije među modelima i kontinuiranom porastu poremećaja prehrane kod mladih ljudi. Ranija verzija zakona izrekla je minimalni BMI za modele, klauzulu koja je odbijena od strane francuskih zastupnika.

Umjesto toga, parlamentarci su dogovorili da liječnik bude taj koji odlučuje da li je model premršav, a temeljem kriterija koji gledaju oblik tijela modela, spol i dob. Predloženi zakon napali su kritici tijekom upoznavanja zakona u travnju. Psihijatrica i psihoanalitičarka Marie Rose Moro komentirala je zakon, koji neće, kada prođe, riješiti ništa.

Moro naglašava da bi osiguravanjem više sredstava pomoglo anoreksičnim pacijenticama kao bolji izbor, kao i podizanje svijesti za označavanjem poremećaja prehrane. Razne agencije za modeling izrazile su zabrinutost.

‘Vrlo je ozbiljno brkati anoreksiju i mršave modele i ignorirati činjenicu da je anoreksija psihogena bolest’, rekla je glavna tajnica Synama Isabelle Saint-Felix. Synam predstavlja gotovo 40 kompanija za modeling u Francuskoj.

U Francuskoj između 30.000 do 40.000 ljudi pati od anoreksije. Oko 90% su žene. I druge zemlje, uključujući Španjolsku, Izrael i Italiju su predložile zakone koji brinu o zdravlju i tijelu modela.

Ostaje nejasno kako će novi francuski zakon utjecati na prirodu međunarodne modne industrije. Oko 90% modela u Francuskoj nisu Francuskinje, a također vrlo je malo modela koje Francusku vide kao svoje mjesto prebivališta.

Temeljem dokumentarnog filma ‘Djevojke modeli’, SAD je vodeća zemlja s proizvodnjom najviše međunarodnih modela. Isto tako SAD nema zakone koji reguliraju problem anoreksije.