FDA: Homoseksualci smiju dati krv ako se nisu seksali godinu dana

Prije godinu dana, američka Agencija za hranu i lijekove predložila je ukidanje zabrane koja diskvalificira homoseksualce u postupku doniranja krvi.

FDA, danas, godinu dana kasnije nastavlja s preporukama – no samo za muškarce koji nisu imali seksualni odnos s drugim muškarcem godinu dana ili više.

Zabrana koja je onemogućavala homoseksualcima doniranje krvi donesena je 1983. tijekom epidemije virusa HIV-a. Do sada, homoseksualnim i biseksualnim muškarcima koji su imali spolne odnose s muškarcima nakon 1977. nije bilo dopušteno da doniraju krv u SAD-u.

Nova preporuka FDA olakšat će homoseksualcima doniranje krvi, no godina dana apstinencije može ih prevenirati da to i učine.

Nova uputa FDA o donaciji krvi homoseksualaca nije zakon, no američki centri za krvne donacije slijedit će preporuke Agencije.
‘Odgovornost FDA je da održava visok nivo sigurnosti proizvoda krvi za ljude čiji životi o donacijama ovise’, rekao je povjerenik za FDA Stephen Ostroff u izvješću.

‘Preuzeli smo veliku brigu kako bi osigurali da je revizija ove politike potpomognuta znanosti i nastavlja se u smjeru zaštite naše krvne opskrbe’.

Period od 12 mjeseci je uobičajen međunarodni standard. Od studenog, i Francuska zahtijeva od homoseksualaca koji žele donirati krv apstinenciju od 12 mjeseci, iako muškarci koji su imali seks s jednim partnerom u protekla četiri mjeseca mogu donirati krvnu plazmu.

Nizozemska je isto maknula zabranu nad donacijom krvi homoseksualaca no, politika se odnosi na muškarce koji nisu imali seksualni kontakt s drugim muškarcem 12 mjeseci.

Za mnoge, nove preporuke FDA i dalje su diskriminatorne jer se fokusiraju na seksualnu orijentaciju umjesto na riskantno ponašanje pojedinca, poput uštrcavanja droge ili nezaštićen seks.

Bolja politika bi trebala uzeti u obzir korake koje bi homoseksualci trebali poduzeti kako bi smanjili rizik od infekcije, poput prakticiranja sigurnog seksa ili uzimanje anti virusne HIV tablete Truvada.

‘Danas smo započeli konačni poticaj da eliminiramo diskriminaciju temeljenu na seksualnoj orijentaciji u procesu doniranja krvi’, rekao je Ryan James Yezak, osnivač Gay National Blood Drive u izjavi za medije.

‘Snažno ohrabrujemo FDA da se pomakne naprijed prema odgodi temeljem individualne procjene rizika’.
‘U konačnici, dvanaestomjesečna odgoda podržana je najboljim dostupnim znanstvenim dokazima, u ovom trenutku, relevantna za američku populaciju’, rekao je Peter Marks, zamjenik ravnatelja Centra za biološku evaluaciju i istraživanje pri FDA.

‘Nastavit ćemo aktivno provoditi istraživanja u ovom području i dalje revidirati svoju politiku kako pristižu novi podaci’, stoji u izvješću FDA.