Novi rekord: 47.000 Amerikanaca umrlo od predoziranja opioidima

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti javlja da je predoziranje opoidima u 2014. doseglo novi rekord s 47.000 smrti. Ovo je povećanje od gotovo 7% u samo godini dana. Od 2000. do 2014. gotovo pola milijuna Amerikanaca umrlo je od trovanja opioidima.

Predoziranje lijekovima doseglo je novu razinu u 2014. – broj žrtava opioidnih analgetika, heroina i sličnih lijekova povećao se za 7% u samo godini dana, pokazuju podaci američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, piše Drugs.

U tjednom izvješću CDC-a Pobol i smrtnost, opioidni pain killersi, uključujući oksikodon i hidrokodon, povezani su s više smrti predoziranjem od bilo kojeg drugog lijeka, s povećanjem od 9% odnosno 813 smrti više lani, nego 2013. Sveukupno, u izvješću se navodi da se u 2014. opioidima predoziralo do smrti 47.055 ljudi.

Direktor CDC-a Tom Frieden trendove naziva alararmantnima.

‘Opioidna epidemija devastira američke obitelji i zajednice. Kako bismo sačuvali živote moramo spriječiti ovisnost i osigurati potporu i liječenje onih koji pate od poremećaja opioidne namjere’, rekao je Frieden u službenom izdanju Pobola i smrtnosti pozivajući na intenziviranje zakona kojim bi se zaustavio pristup ovim lijekovima.

Najveća snaga iza ove epidemije predoziranja je receptni val opioidskih analgetika i zloupotrebe heroina. Opioidi čine 60% od svih smrti predoziranjem u 2014., s najvećim udjelom od droga sintetičke prirode koje uzrokuju 5.500 smrti ili gotovo dvaput više nego u 2013.

Smrti povezane s heroinom popele su se na 26% sa sveukupno 10. 574 smrti. Ljudi tipično počnu s heroinom – koji se relativno da priuštiti – s prethodnom povijesti zloupotrebe receptnih opioida i ovisnosti.

Smrti su se povećale i među ženama i među muškarcima, kroz sve rase i dobi. Države u kojima je zabilježena najviša stopa su Kentucky, New Hampshire, New Mexico, Ohio i West Virginia.

Predoziranje lijekovima u ovom trenutku odnijelo je živote 500.000 Amerikanaca u razdoblju od 2000. do 2014.

CDC preporučuje ograničenje potencijala za zloupotrebu opioida i ovisnosti, uključujući alate koji bi zdravstvenim djelatnicima omogućio donošenje ispravne odluke pri propisivanju opioida. Također CDC promovira širi pristup naloksonu, lijeku koji može pomoći vratiti simptome opiodnog predoziranja.

U izvješću stoji da se trenutno u Americi događa jedan i pol puta više smrtnih slučajeva predoziranjem nego smrti u prometnim nesrećama.