Na pomolu zabrana: Maloljetnici se neće smjeti sunčati u solarijima

Američka administracija za hranu i lijekove predložila je zabranu sunčanja u solarijima za mlađe od 18 godina. Pružatelje usluge FDA traži i jasno označavanje zabrane upozorenjima.

Korisnici solarija morat će potpisati obrazac da razumiju rizike prije nego odu na prvi tretman sunčanja u solariju kao i svakih šest mjeseci nakon toga. U Sjedinjenim američkim državama događa se više od 3.000 hitnih slučajeva godišnje zbog ozlijeda zadobivenih u solarijima, piše Reuters.

U 2013. FDA je predložila da solarije ne upotrebljavaju mlađi od 18 godina, no isto nije i zabranila. Posljednja preporuka dolazi istovremeno s preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka, dijela WHO-a.

‘Namjera akcije je da se pomogne zaštititi mlade od poznatih i preventabilnih oblika raka kože i drugih ozlijeda’, rekao je povjerenik FDA Stephen Ostroff u izjavi. ‘Pojedinci ispod 18 godina su u najvećem riziku od štetnih zdravstvenih posljedica solarija’.

U SAD-u se svake godine u solariju sunča 1.6 milijuna maloljetnika, navodi agencija.

Prema američkog Akademiji dermatologije 35% odraslih Amerikanaca, 59% studenata i 17% tinejđera prijavili su upotrebu solarija do sada u životu. Ljudi koji su bili izloženi radiaciji iz solarija imaju 59% više šanse da će razviti melanom od onih koji nikada nisu tamnili.

Gotovo 70% klijenata u solarijima su bijele djevojke i mlade žene, stoji u izvješću Akademije dermatologa. Melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože, a brže se razvija kod mladih žena između 15 i 29 godina nego kod mladih muškaraca iste dobi.

Udruga solarija protivi se ovom ozbiljnom predlošku FDA te tvrdi da bi odluku o tome hoće li se maloljetnici sunčati ili ne trebali donijeti roditelji, ne Vlada.

Ukoliko se finalizira, FDA je rekao da bi mogao nametnuti kazne građanima ukoliko neće postupiti u skladu s propisima.