Magnezij može biti učinkovit u prevenciji raka gušterače

Nova američka studija pokazuje da unos magnezija u organizam može pomoći u prevenciji progresije raka gušterače.

Prethodne studije pokazale su da magnezij reducira rizik od dijabetesa, bolesti koja je rizičan faktor za rak gušterače. No, malo je poznato da je magnezij direktno povezan s potonjim. Ostala istraživanja o magneziju do sada nisu davala uvjerljive rezultate, piše Tech Times.

Sada, istračivači sa Sveučilišta Indiana pregledavali su golemu bazu podataka iz projekta poznatog kao studija Vitamins i Lifestyle.

Tim je analizirao informacije koje uključuju 66.000 muškaraca i žena u dobi između 50 i 76 godina. Pregledavali su da li spol, dob, indeks tjelesne mase, upotreba nesteroidnih i protuupalnih lijekova kao i unos magnezija igraju ulogu u povezanosti između raka gušterače i magnezija.

Od ukupnog broja sudionika u istraživanju, 151 ispitanik je imao dijagnozu raka gušterače. Kako se unos magnezija smanjivao za 100 miligrama dnevno, istraživači su otkrili da se pojava raka gušterače povećala za 24%.

Učinak magnezija na rak gušterače nije se promijenio niti zbog razlike u godinama, niti BMI, niti lijekova, no ograničen je na one koji unose multivitamine ili individualne dodatke koji su sadržavali magnezij.

Daniel Dibaba, vodeći autor studije, rekao je da dok nastavak studije ne bude napravljen, javnost treba težiti postizanju dnevnih unosa/preporuka magnezija kroz pravilnu prehranu.

‘Namirnice poput oraha i tamnog lisnatog povrća mogu prevenirati rizik od raka gušterače’, rekao je.

U SAD-u rak gušterače četvrti je vodeći uzrok smrtnosti povezan s rakom i kod žena i muškaraca. Podaci Nacionalnog Instituta za rak otkrivaju da se pojava raka gušterače nije mijenjala od 2002., no da je stopa smrtnosti svake godine od 2002. do 2011. godine rasla.

‘Rak gušterače je jedinstven i različit od svih drugih vrsti raka’, rekao je dr. Ka He, koautor studije i šef epidemiološkog i biostatističkog odjela Sveučilišta Indiana.

‘Za pacijente s rakom gušterače petogodišnja stopa preživljavanja uistinu je niska. Prevencija i identifikacija rizičnih faktora bolesti je vitalna’, dodao je He.