Izjeda meso ljubimaca: Neobjašnjiva bolest u 90% slučajeva fatalna za pse

Veterinari u Ujedinjenom Kraljevstvu izdali su upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca, a tiče se bolesti koja jede tijelo životinja. Do sada je u posljednja dva mjeseca od ove bolesti uginulo najmanje pet životinja.

Vlasnicima je rečeno da pripaze na simptome bolesti, nazvana trulež Alabama, koja je fatalna za pse u 90% slučajeva, piše Tech Times.
Tipični znakovi infekcije su pojava čireva i oštećenja na koži i šapama ljubimaca koje se mogu pretvoriti u otvorene rane.

Alabama rot je izlječiva bolest naročito ako se utvrdi na vrijeme, no ostavi li se bez nadzora, može uzrokovati patnju bubrega kod životinja pa čak i smrt.

Trulež Alabama

Prvi slučaj infekcije Alabama truleži, detektiran je u SAD-u tijekom 1980-ih godina, no od tada se proširila na druge zemlje svijeta uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Dok se bolest isprva otkrivala samo u hrtova, polako je počela zahvaćati i druge pasmine poput labradora i koker španijela. Trenutno, jedini način da veterinari u potpunosti potvrde trulež Alabama je ispitivanje psa post mortem, no stručnjaci kažu da vlasnici mogu tražiti simptome potencijalne infekcije kod svojih ljubimaca. Internistički medicinski stručnjak David Walker na veterinarskoj stanici Anderson Moores objasnio je da se lezije koje se odnose na bolesti obično pojavljuju ispod lakta ili koljena životinja.

Nakon infekcije, slijedi gubitak kose u zahvaćenom području, nakon čega ljubimaca počinje lizati područje lezije. U idućih dva do deset dana nakon infekcije, životinja može razviti simptome zatajenja bubrega što karakterizira umor, povraćanje i gubitak apetita. Točan uzrok truleži Alabama još je nejasan, no Walker kaže da bolest može biti povezana s okoličnim faktorima.

‘Nemamo jasan dokaz koji bi ovu tezu podupro, no ne može odmoći ukoliko operete svog psa nakon šetnje’, rekao je Walker.

Slučajevi infekcije u Ujedinjenom Kraljevstvu

Od listopada, nekoliko je desetaka potvrđenih slučajeva smrti od truleži Alabama u Londonu, Lancashireu, Hampshireu i Staffordshireu, podaci su s Anderson Mooresa.

U Wiltshireu prošlog su tjedna dva koker španijela oboljela. Jedan se pas morao uspavati jer su se bubrezi toliko oštetili da se nisu više mogli liječiti.

Životinjski stručnjaci u zemlji kažu da su zabilježili 60 slučajeva Alabama truleži od kada je prvi puta zabilježena u New Forestu 2012.