Crno tržište: Oko 70% metadona ovisnici nabavljaju od preprodavača na ulici

20% lijekova za liječenje ovisnosti o drogama u Hrvatskoj završi na crnom tržištu.

Suzbijanje zlouporabe ovog kriminala treba biti koordinirana zadaća svih sudionika u procesu liječenja ovisnika, od Ministarstva zdravlja i HZZO-a do liječničke zajednice koji moraju tvrditi obrasce kontrole propisivanja lijekova protiv ovisnosti jer se liječnici, pogotovo obiteljske medicine ne mogu samostalno nositi s problemom zlouporabe i pogrešnog intravenoznog, a ne oralnog uzimanja, rekao je Zoran Zoričić, dopredsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora, na raspravi, piše Hina.

Tableta metadona 20 kuna

Na crnom tržištu jedna metadonska tableta prosječno stoji oko 20 kuna. U Hrvatskoj trenutno živi između 7 000 i 8 000 ovisnika o opijatima, terapiju im propisuju specijalisti, a izdaju obiteljski liječnici. Specijalisti, najčešće psihijatri povećavaju doze, bez konzultacije s liječnicima obiteljske medicine, kojima je dodatni problem to što izdaju lijekove iako po zakonu to ne bi smjeli, budući je propisano da se izdaju samo u ljekarnama.

Hod po rubu

Obiteljski liječnici upozoravaju da su stalno na rubu kako pomoći ovisniku, a istovremeno ne prekšiti zakon. Stoga se treba uskladiti s postojećim zakonom, odnosno da su za pripremu i izdavanje metadona ovlaštene jedino i samo ljekarne, koje su u krajnjoj liniji i puno dostupnije od liječnika.

Psihijatri pod pritiskom ovisnika

Pod pritiskom ovisnika, psihijatri odobravaju veće doze metadona, koje najčešće završavaju na ulicama, rekao je Leonardo Bresan, obiteljski liječnik iz Rijeke. Ante Bagarić iz psihijatrijske bolnice Vrapče kaže da specijalisti najbolje znaju stanje pacijenta, pa se ne može složiti s tvrdnjama da im katkada bezrazložno povećavaju doze.
Bagarić misli da bi se zlouporaba lijekova protiv ovisnosti mogla suzbiti tako da se terapija metadonom zamijeni nekim drugim supstitucijskim lijekovima, koji su znatno manje štetni. Tako rade u mnogim državama gdje je zlouporaba metadona pala.

Podsjetio je kako se prije desetak godina u Hrvatskoj ovisnost liječila isključivo s metadonskom terapijom, koja je sada zastupljena s 50 posto.
Nakon marihuane, metadon je drugi dostupan na ulicama, podatak je iz istraživanja provedenog 2013. Prema istom podacima, liječnik je izvor tog metadona u 16.6% slučajeva, od preprodavača se nabavlja u 68.6% slučajeva, od prijatelja 11.5% , a 0.9 % ovisnika reklo je kako metadon pronalaze u smart shopu.
Metadon se u 74% slučajeva konzumira intravenozno, a u 24 posto oralno.