Šipak je dobar i kod neuroloških oboljenja

Redovita konzumacija šipka mogla bi zaštititi mozak od neuroloških oboljenja poput Alzheimerove bolesti, rezultati su američkog istraživanja objavljenog u časopisu ACS Chemical Neuroscience.

Šipak ili nar bogat je antioksidansima i pomaže kod srčanih problema. Također ne treba zanemariti njegovo protuupalno i antikancerogeno djelovanje, no sada, američki znanstvenici tvrde da je ova vrsta voća izvrsna protiv starenja organizma te da je u stanju zaštititi živčane stanice, piše Ctv News.

Nedavna studija znanstvenika American Chemical Society pokazala je da ovo voće, porijeklom iz Azije, ima veoma važnu ulogu u spriječavanju i liječenju Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici su zaključili da se, zahvaljujući dobrim bakterijama iz crijevne mikroflore probavnog sustava nakon konzumacije nara proizvode urolitini. Naime, nar sadrži vrstu polifenola (veoma jak antioksidans) i fenolnu elagičnu kiselinu. Uroliti su molekule važne za rast i razvoj organizma koje imaju protuupalno i neurozaštitno djelovanje.

U laboratorijskom istraživanju kemičari su otkrili da uroliti djeluju na način da snižavaju razinu beta amiloida odgovornih za stvaranje plakova koji štete neuronima ometajući njihovu komunikaciju te potiču nastanak Alzheimerove bolesti.

Kako bi shvatili na koji način sastojci nara zaobilaze krvno moždanu barijeru koja štiti mozak i na koji način spriječavaju nastanak štetnih proteina, iz  sjemenki nara znanstvenici su izolirali ekstrakt i identificirali 21 spoj, većinom polifenole. Dok većina polifenola nije uspjela zaobići spomenutu barijeru, no nekim narovim metabolitima, urolitima to je uspjelo.

Blagotvorni učinci urolita demonstrirani su u prethodnim studijama, s naglaskom na prevencije određenih vrsta raka (debelog crijeva, raka dojke i prostate) kao i snižavanje kolesterola (razine triglicerida u krvi).

Kako bi uživali u zdravim učincima nara, najbolje je naravno svježe voće.