Medicinski fakultet u Rijeci proslavio 60. obljetnicu

Medicinski fakultet u Rijeci u utorak je proslavio 60. obljetnicu svog postojanja. 

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te promocijom 180 diplomiranih studenata medicine, dentalne medicine i sanitarnog inženjerstva riječki medicinski fakultet proslavio je 60. obljetnicu, piše Hina.

Dekan Tomislav Rukavina podsjetio je da je taj fakultet osnovan 1955. godine uz pomoć nastavnog osoblja Medicinskog fakulteta u Zagrebu da bi se dvije godine poslije taj fakultet osamostalio. 1961. godine počeo je provoditi poslijediplomske programa, a danas je na njemu 16 specijalističkih poslijediplomskih programa.

Na tom je fakultetu dosad obranjeno oko 650 doktorata, razvijena je međunarodna suradnja i suradnja sa srodnim institucijama u zemlji te se sad na njemu vodi više od 100 znanstveno-istraživačkih projekata, istaknuo je Rukavina.

Vizija razvoja Sveučilišta je ostvarenje suvremenog učilišta koje ide u korak s najnovijim znanstvenim, stručnim i administrativnim kriterijima. Cilj je poticati interdisciplinarnu suradnju uz usmjerenje djelovanja prema studentima, istaknuo je dekan. Jedino Sveučilišna bolnica u Rijeci u planu za izgradnju jamči odgovarajuće korištenje znanosti, obrazovanja i struke, dodao je i izrazio spremnost Medicinskog fakulteta da sudjeluje u realizaciji tog projekta. Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin ocijenio je da je Medicinski fakultet ključni element u ostvarenju pretvorbe tog sveučilišta u istraživačko.

U ime pokroviteljice svečanosti, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, njezin savjetnik za društvene djelatnosti Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je osnutak tog fakulteta bio važan za Rijeku i Hrvatsku radi omogućavanja ravnomjernijeg razvoja cijele zemlje.
Nakon govora i čestitaka dodijeljene su nagrade najboljim mladim znanstvenicima i studentima svih studija. Prije svečanosti promovirano je 180 diplomiranih studenata medicine, dentalne medicine i sanitarnog inženjerstva.