Antidepresivi tijekom trudnoće udvostručuju rizik od autizma djeteta, no apsolutne brojke su male

Osim korištenja antidepresiva, znanstvenici su istraživali široku lepezu faktora koji mogu utjecati na ovo otkriće. 

Uzimanje antidepresiva u trudnoći može gotovo udvostručiti rizik da se djetetu u prvoj godini njegovog života dijagnosticira autizam, rezultati su velike studije na 150. 000 trudnoća. Istraživači tvrde da su pronašli vezu između trudnica u kasnim stadijima trudnoće kojima su bile propisani jedni od najčešćih antidepresiva i autizma kod djece ispod sedam godina.

Istraživanje medicinske dokumentacije u kanadskoj provinciji Quebec otkrilo je da žene koje piju selektivni inhibitor preuzimanja serotonina (SSRI) poput Prozaca i Zolofta između četvrtog i devetog mjeseca trudnoće imaju 87% veću vjerojatnost da će roditi dijete kojem će biti dijagnosticiran autizam u usporedbi s majkama koje ne uzimaju antidepresive.

Iako je veza statistički značajna, studija nije bila u stanju dokazati da su lijekovi uzeti tijekom trudnoće uzrok u poremećajima autističnog spektra kod djece. Istraživači, međutim, kažu da su pokušali eliminirati druge moguće razloge, poput genetike, dobi majke i socioekonomske faktore.

Drugi stručnjaci upozoravaju da je otkriće još preliminarno i da može uzrokovati uznemirenost među ženama koje u trudnoći uzimaju antidepresive zbog depresije (jedna od deset), a mnogima su propisani upravo SSRI lijekovi kao prvi izbor jer se ti antidepresivi vezuju za manje nuspojava.

Znanstvenici koji nisu bili uključeni u studiju kažu da možda postoje drugi čimbenici poput genetske predispozicije koji veže depresiju i autizam, što bi moglo objasniti vezu. Također su pozvali trudnice kojima su pripisani antidepresivi da ne prekidaju s uzimanjem svojih lijekova samo temeljem ovih rezultata.

‘Moguće je da postoji veći rizik od poremećaja autističnog spektra zbog uzimanja antidepresiva, no isto tako je moguće da je riječ o učincima poremećaja raspoloženja zbog čega su lijekovi propisani’, rekao je profesor Ian Jones, direktor Nacionalnog centra za mentalno zdravlje sa Sveučilišta Cardiff.

‘Mogu postojati rizici kod uzimanja antidepresiva, kao i kod drugih lijekova, no također postoje i značajni rizici ako se tretman ne uzima. Žene koje su zabrinute trebale bi o ovome prodiskutirati sa svojim liječnikom’, rekao je profesor Jones.

Seena Fazel, forenzična psihijatrica na Sveučilištu Oxford dodaje: ‘Problem sa ovom specifičnom studijom je da autori nemaju potrebne informacije na potencijalno važne pozadinske faktore, koji u ovom slučaju može biti genetski rizik od autizma’.

Studija, objavljena u časopisu American Medical Association Pediatrics, iznijeta je od tima pod vodstvom profesora Anick Berarda sa Sveučilišta Montreal koji je pregledavao medicinske dokumentacije 145.456 djece rođene u Quebecu između siječnja 1998. i prosinca 2009. i njihovih majki.

Osim uzimanja antidepresiva, tim je u obzir uzimao širok raspon faktora koji mogu utjecati na otkriće, poput obiteljske povijesti autizma, dobi majke i povijesti depresije kao i socioekonomskog stanja obitelji. Tim tvrdi da su SSRI lijekovi najjača poveznica koju su mogli pronaći, a koja objašnjava povećan rizik od autizma u djetinjstvu.

‘Raznolikost uzroka autizma ostaje nejasna, no studije su pokazale da i genetika i okolišni faktori mogu igrati ulogu’, rekla je profesor Berard.

‘Naša studija utvrdila je da uzimanje antidepresiva u drugom i trećem tromjesečju trudnoće (4-9 mjesec) gotovo udvostručuje rizik da će djetetu biti dijagnosticiran autizam do dobi od sedam godina, osobito ako majka uzima sselektivni inhibitor preuzimanja serotonina’, rekla je.

‘Biološki je moguće da antidepresivi uzrokuju autizam ako se koriste u vrijeme razvoja mozga bebe u maternici, jer je serotonin uključen u brojne prije i poslije razvojne procese, uključujući diobu stanica, migraciju neurona, staničnu diferencijaciju i sinaptogenezu – stvaranje veza između stanica mozga’, rekla je Berard.

4.732 djeteta, ili 3.2% djece u studiji u maternici je bilo izloženo antidepresivima, većina njih tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Međutim, studija otkriva da je 2.532 djece koja su bila izložena antidepresivima u drugom i trećem tromjesečju trudnoće u 87% većem riziku od poremećaja autističnog spektra u usporedbi s neizloženom djecom.

Apsolutne brojke su male: Samo 32 bebe izložene antidepresivima tijekom drugog i trećeg tromjesečja dobile su dijagnozu poremećaja autističnog spektra – 1.2% od potpunog broja beba izloženih u maternici. U usporedbi sa sveukupnom stopom autizma od 0.72 %.

Znanstvenici nisu pronašli vezu s uzimanjem antidepresiva u prvom tromjesečju ili godinom prije trudnoće. Nisu pronašli niti vezu s ne SSRI antidepresivima, iako ovo može biti zbog toga što je sveukupan broj žena koji uzima ove lijekove vrlo malen.

‘Definirali smo izloženost antidepresivima temeljem što je majka imala jedan ili više recepata za antidepresive tijekom drugog ili trećeg tromjesečja trudnoće. Ovaj period je izabran jer se u ovom razdoblju razvija kritičan razvoj mozga bebe’, rekla je prof. Berard.

‘Među svom djecom u studiji, identificirali smo koja su djeca imala dijagnosticiranu formu autizma uvidom u bolničku dokumentaciju koja indicira autizam u djetinjstvu, atipični autizam, Aspergerov sindrom ili pervazivni razvojni poremećaj’, rekla je.

‘Konačno, tražili smo statističku vezu između dvije grupe, i pronašli jednu značajnu: 87% veći rizik’.

‘Naš rad doprinosi boljem razumijevanju dugoročnih neurorazvojnih učinaka antidepresiva na djecu kada se koriste tijeko trudnoće. Otkrivanje ishoda za ove lijekove je prioritet za javno zdravlje, obzirom da njihovu široku upotrebu’.