U olakšavanju bolova kod artritisa vježbanje pomaže

Vježbanje pomaže u ostvarenju kratkotrajnih dobrih učinaka u kontroli bolova kod osteoartritisa kuka. 

Tri milijuna Amerikanaca godišnje obolijeva od osteoartritisa. Najranjivija skupina su stariji ljudi, pretili, oni s već ranijim ozlijedama zglobova, skupina sa slabim mišićima ili genetski rizični faktori, piše Reuters.

‘Lijepo je da napokon imamo neke specifične podatke o kukovima, jer su osteoartritis kuka i koljena često grupirani zajedno i gotovo je sigurno da postoje razlike između ovih grupa pacijenata, kao i razlike kod onih s osteoartritisom više zglobova’, rekla je dr. Amanda E. Nelson, s Thurston Arthritis Istraživačkog centra Sveučilišta Sjeverna Karolina Medical Center u Chapel Hillu.

‘Međutim, studije su još uvijek male i heterogene dakako da su potrebne i veće, dugoročnije studije specifičnijih intervencija kako bismo osigurali specifičnije preporuke, rekla je Nelson. Izvješće je u obzir uzimalo samo bol, ne funkciju zglobova, a koja se može poboljšati fizičkom aktivnošću, rekla je Nelson.

Istraživači pod vodstvom Kaya M. Crossleya sa Sveučilišta La Trobe u Bundoori, Australija, pregledavali su 19 studija o terapijskim vježbama u vodi ili tlu kao i manualne terapije za bolove u kuku, od čega ih je 10 specifično dizajnirano za osteoartritis kuka.

U četiri studije otkriveni su kratkoročni benefiti, do tri mjeseca kasnije, kod terapijskih vježbi u vodi u odnosu na kontrolu minimalne boli. Šest studija otkrile su slične kratkoročne benefite kod terapijskih vježbi na tlu, no nema dokaza za benefite na srednje i dugoročne staze, iza terapije od godine dana.

Manualna terapija, koja uključuje masažu zglobova, rastezanje i masažu, nije pokazala da pruža dodatne učinke sama ili u kombinaciji s vježbanjem, izvijestili su istraživači u British Journal of Sports Medicine.

‘Ne ohrabruje’, rekla je dr. Kim Bennell sa Sveučilišta Melbourne u Australiji, sudionica izvješća. ‘No, broj studija je relativno malen i postoje moge varijacije u metodama studija, stoga su potrebna daljnja istraživanja u ovom području koja bi potvrdila rezultat’.

Većina liječnika ne preporučuje terapiju vježbama, nego se umjesto toga oslanjaju na lijekove za olakšavanje boli za osteoartritis, unatoč dogovoru kroz smjernice i organizacije da su pristupi koji ne uključuju lijekove vrijedni.

‘Postoje brojne potencijalne prepreke u preporukama i liječenju uključujući pristup skrbi, financijske brige, i teret upravljanja više medicinskih stanja u kratkom posjetu pacijenta s pružateljem usluge, među ostalim’, rekla je Bennell.

Iz tog razloga, iako su preporuke i smjernice dogovorene, vjerojatnije je da većina pacijenata neće dobiti te preporuke od pružatelja usluga, i da ih još i manje zapravo slijedi preporuke ukoliko se one i daju’.

19 studija koje se pregledavalo u izvješću testirale su drukčiji tip, frekvenciju i trajanje vježbi, stoga tek ostaje da se odrede najbolje vrste vježbi, koliko njih i koliko često prakticirati.

‘Čini se da je 12-o tjedni program vježbanja, uključujući jačanje i raspon od tri puta tjedno koristan’, rekla je Bennell.

‘Temeljem sveukupnih opusa tjelesne aktivnosti, bilo kakav tjelesna aktivnost vjerojatno će biti korisna za većinu pacijenata’, rekla je Nelson.

‘Sigurno je da kažemo da većina odraslih ne prakticira dovoljno fizičke aktivnosti, i to je još jedan problem među onima s osteoartritisom’.