Opasno za zdravlje: Porasla prodaja antibiotika za životinje koje jedemo

Američka prodaja važnih antibiotika odobrenih za upotrebu u stočarstvu porasla je za 23% između 2009. i 2014., priopćili su u četvrtak savezni regulatori zabrinuti o rizicima za ljude zbog bakterija otpornih na antibiotike. 

SAD-u više od 70% antibiotske potrošnje otpada na životinje, a 30% na ljude. Prošle godine, domaća prodaja i distribucija takvih lijekova povećana je za 30%, podaci su američke Administracije za hranu i lijekove (FDA), piše Reuters.

Zagovornici javnog zdravstva, zakonodavci i znanstvenici kritizirali su dugogodišnju praksu korištenja antibiotika u stočarstvu, tvrdeći da takva praksa samo pospješuje porast bakterija otpornih na antibiotike. Agrikulturna industrija brani praksu kao nužnu da se goveda, svinje i kokoši održe zdravima, te isto kako bi povećali proizvodnju mesa za američke potrošače.

‘Opasno prekomjerno korištenje antibiotika od strane agrikulturne industrije u porastu je i trenutno u alarmantnoj stopi posljednjih nekoliko godina, što učinkovitost ovih lijekova koji spašavaju život stavlja u opasnost za ljude kada se razbole’, rekao je Avinash Kar, odvjetnik za Natural Resources Defense Council.

Iz izvješća FDA nije jasno koji antibiotici se upotrebljavaju na različitim životinjama, zbog čega i u kojoj mjeri.

FDA je u 2013. izdao dobrovoljne smjernice za proizvođače lijekova i poljoprivredne tvrtke da ukinu upotrebu antibiotika kao pojačivača rasta na stoci. Agencija je rekla da se antibiotici mogu još uvijek upotrijebiti za liječenje bolesnih životinja koje se uzgajaju za meso, no inače bi ih se trebalo držati podalje od prakse sve do prosinca 2016. u okviru programa da se antibiotike drži izvan ljudske opskrbe hranom.

Povećana prodaja antibiotika odobrena za upotrebu u stočarstvu 2014. je ‘sramotna nakon što je FDA izdao dobrovoljne smjernice i nakon čega je industrija tvrdila da će reducirati upotrebu antibiotika u poljoprivredi’, rekla je američka demokratkinja Louise Slaughter.

Tvrtke hrane uglavnom se udaljavaju od upotrebe antibiotika u stočarstvu.

Rašireno korištenje antibiotika u stočarstvu predstavlja globalnu javnozdravstvenu prijetnju za čovjeka i treba ga se međunarodnim dogovorom, koji utvrđuje precizne ciljeve, radikalno ograničiti, pokazala je i nedavna britanska analiza.

Analiza koju je naručila britanska vlada sugerira da bi kopiranje primjera Danske i Nizozemske moglo donijeti brzu i značajnu promjenu. U Danskoj se godišnje koristi prosječno manje od 50 miligrama antibiotika na kilogram žive vage što bi trebalo odrediti kao cilj, kaže O’Neill.

‘Danska je pokazala da vrlo produktivno stočarstvo može biti održivo uz relativno malu potrošnju antibiotika’.

Raširena upotreba antibiotika stvara prostor za razvoj superbakterija koje su otporne na postojeće antibiotike. Prema podacima tima rezistencija na antibiotike mogla bi odnijeti dodatnih 10 milijuna ljudskih života godišnje i koštati do 100 bilijuna dolara do 2050. ukoliko se potrošnja ne dovede pod kontrolu.

Alarm u svijetu podigao se za još koju stepenicu nakon što je u Kini otkriven gen mcr-1 zbog kojeg je bakterija otporna na sve poznate antibiotike. Mcr-1 je pronađen i u uzorcima bakterija u Danskoj što znači da se počeo širiti svijetom.

‘Sada možemo biti sigurni da je zdravlje stoke i to kako za nju skrbimo, neraskidivo povezano s našim vlastitim zdravljem i učinkovitošću medicine na koju se svakodnevno oslanjamo’, rekao je stručnjak za zarazne bolesti Jeremy Farrar iz zdravstvene dobrotvorne organizacije Wellcome Trust.