Starije žene s inkontinencijom u riziku su i od češćih padova

Starije žene s urinarnom inkontinencijom tijekom dana mogu biti u drugom problemu tijekom noći – ukoliko mokre u krevet u povećanom su riziku od padova, rezultati su nove studije.

Razlog zbog čega žene mokre u krevet je taj što su možda krhkije ili slabije fizičke kondicije ili mentalnog zdravlja od svojih vršnjakinja koje ne mokre u krevet, znanstvenici su zapisali u Journal of Urology.

‘Podaci studije ukazuju da je slabije sveukupno fizičko funkcioniranje povezano s padovima i da je inkontinencija marker za slabo fizičko funkcioniranje’, rekla je Glenn Brassington, istraživač na Sonoma State Sveučilištu koja nije bila uključena u studiju.

Ne iznenađuje, naime, rezultati su dodani rastućem broju dokaza koji podupiru napore da se reduciraju noćna buđenje i poboljša pacijentova sposobnost da sigurno hoda od kreveta do kupaone i nazad’, rekla je Brassington.

‘Za ovaj pristup mora se uskladiti niz stvari: medicinsko upravljanje, jačanje, zdravstveno ponašanje i stvaranje sigurnog okruženja koji će smanjiti padove i promicati neovisno življenje i kvalitetu života starijih ljudi – žena i muškaraca’, dodaje Brassington.

Studija pod vodstvom dr. Avite Pahwa i kolega na Sveučilištu Pennsylvanija fokusirala se na 37 starijih žena koje su imale urinarnu inkontinenciju a kako bi vidjeli koji su to faktori, više ili manje izgledniji, radi kojih će pasti tijekom noći. Žene su u prosjeku bile stare 74 godine i polovina ih je bila u visokom riziku od pada.

Gotovo sve su prijavile da se noću bude najmanje jednom kako bi otišle na toalet i 68% ih je reklo da se budi najmanje dva puta noću. Polovina žena u studiji prijavila je mokrenje u krevet. Žene koje mokre u krevet imale su slabije rezultate na testovima fizičke izvedbe od žena koje nisu mokrile. Među ženama koje su mokrile u krevet, 61% je imao veoma visok rizik od padova. Kada su istraživači prilagodili mokrenje u krevet i fizičku kondiciju dobi, samo fizičke funkcije bile su povezane s povećanim rizikom od pada. To vjerojatno znači da mokrenje u krevet može biti marker za rizik od padova kod žena koje ne traže pomoć za urinarnu inkontinenciju, zaključak je istraživača.

Studija je rađena na malom uzroku, a druge orgraničenosti uključuju nedostatak podataka o drugim zdravstvenim stanjima koja utječu na mokrenje u krevet, poput apnee u snu, zaključuju znanstvenici.

Čak i tako, istraživanje još uvijek dotiče jedan faktor vezan na utjecaj da li žene imaju povećan rizik od pada, istaknuo je dr. Jeanette Brown, direktorica zdravstvenog kliničkog istraživačkog centra za žene na Sveučilištu u Kaliforniji, San Francisco.

‘Mislimo da to ima veze s ustajanjem noću’.

Iako se studija nije bavila strategijama liječenja, moguće je da žene koje imaju tretman za dnevnu urinarnu inkontinenciju mogu biti u mogućnosti reducirati rizik od padova i fraktura, rekla je Brown. Vježbe mišića i snage kao i poboljšana ravnoteža isto pomažu.