Nestle je razvio kavu s vremenskim otpuštanjem kofeina

Znanstvenici tvrde da su razvili tehniku putem kojeg bi kava kofein otpuštala s vremenom, tijekom cijelog dana od samo jedne šalice. 

Nestle tvrdi da će njihova kava omogućiti da energetski učinak kofeina na organizam ne bude snažan i trenutačan, nego da, zahvaljujući vremenskom otpuštanju, potraje čitav dan i to od jedne šalice, piše Daily Mail.

Kofein je supstanca s jakim stimulativnim učinkom na središnji živčani sustav pa prevelika količina može rezultirati ubrzanim otkucajima srca, nervozom i pretjeranim uzbuđenjem. Studiju su u suradnji sa stručnjacima iz Nestleova Centra za istraživanje u Lausannei proveli znanstvenici Politehničke škole Lausanne i Sveučilišta ETH u Zuerichu. Ubuduće bi ljubitelji kave, tvrde znanstvenici, nakon samo jedne ispijene šalice ovog napitka mogli osjetiti postupno povećanje energije u organizmu, koja bi se održala tijekom cijelog dana bez neželjenih ‘nuspojava’.

U tom procesu važni su kubosomi, navode, nosači aktivnih supstanca koji oponašaju prirodne strukture u organizmu.

Riječ je o mikroskopskim kapsulama sastavljenim od molekula lipida i vode, koje sadrže i neki ključan sastojak, primjerice kofein ili neki drugi nutrijent sadržan u hrani. Kubosomi se s vremenom rasprsnu, ispuštajući pritom sadržaj kontrolirano i postupno.

Opisana tehnika ubuduće bi se mogla iskoristiti i za vremensko otpuštanje nutrijenata iz brojnih prehrambenih proizvoda na kontroliran način, kažu švicarski znanstvenici.