Korisnici metformina imaju različite crijevne bakterije

Popularan lijek za dijabetes tipa 2 – metformin uzrokuje duboke promjene u mikrobiomu pacijenta. 

Dijabetičari koji koriste uobičajeno propisani lijek metformin za kontrolu razina šećera u krvi imaju drukčiju kompoziciju crijevne mikrobiote od drugih dijabetičara, rezultati su studije objavljene u časopisu Nature. Otkrića ukazuju da metformin blagotvorno utječe na bakterijske simbionte korisnika.

‘Nismo bili u mogućnosti prikazati da su drugi antidijabetički lijekovi imali bilo kakav učinak na mikrobiotu crijeva’, rekao je autor studije Oluf Borbye Pedersen sa Sveučilišta Kopenhagen, piše The Scientist.

‘Kada smo proučavali pacijente s dijabetesom tipa 2 koji se nisu tretirali metforminom, otkrili smo, međutim, da su – bez obzira na to jesu li iz Danske, Kine ili Švedske – imali manje bakterija koje proizvode zdravstveno poticajne masne kiseline kratkog lanca.

Pedersen i njegovi kolege proučavali su mikrobne skupove prisutne u crijevima 784 ljudi. Dijabetičari koji ne uzimaju metformin imali su različite bakterije od nedijabetičara i dijabetičara koji uzimaju metformin. Oni koji su uzimali lijek imali su veće obilje E. coli i niže razine Intestinibaktera.

Autori pretpostavljaju da ove razlike mogu utjecati i na učinkovitost metformina i nuspojave. Primjerice, funkcije bakterija koje su se promijenile u obilju ukazuju da će primatelj metformina imati povišenu proizvodnju butirata i propionata.

‘Zanimljivo, nedavna istraživanja na miševima pokazala su da povećanje kolonske proizvodnje tih masnih kiselina kratkog lanca izaziva crijevnu glukoneogenezu. Kod glodavaca, rezultat povećane glukoneogeneze je blagotvoran učinak na glukozu i energetsku homeostazu s redukcijom proizvodnje glukoze jetre, apetita i tjelesne težine’, stoji u izvješću autora.

‘Zanimljivo je da samo jedan pojedinačni lijek izaziva takvu značajnu promjenu u našim mikrobioma’, rekao je koautor Peer Bork s Laboratorija europske molekularne biologije.

‘Sada razmislite koliko je lijekova, i koliko ljudi uzima lijekove dnevno: pa čak i frakcija lijeka ima ovako velik utjecaj ona još uvijek dramatično može mijenjati crijeva ljudi’.