Brakovi s djevojčicama čine trećinu svih brakova u Turskoj

U Turskoj trenutno živi više od 180. 000 djevojčica mladenki, a trećinu svih turskih brakova čine brakovi s maloljetnicama, tvrde odvjetnici za ženska prava.

Oko trećine svih brakova u zemlji sklapaju se između starijeg muškarca i djevojčice, podaci su statistike turskog populacijskog i zdravstvenog istraživanja, piše Hurriyet Daily News.

‘Nažalost, u našoj zemlji postoji 181. 036 mladenki koje su djeca’, rekla je odvjetnica Nuriye Kadan, izvršna članica Izmir Bar Association Central. ‘Pravi je broj vjerojatno i veći jer se mnogi brakovi s djevojčicama sklapaju samo u krugu najuže obitelji i nisu službeno registrirani s vlastima’, kaže Kadam.

U 2002., legalna dob za ulazak u brak brak za djevojčice bila je podignuta na 17 godina, iako civilni kod dopušta brak u dobi od 16 godina, uz suglasnost suda u ‘iznimnim okolnostima’.

‘Gotovo 20.000 roditelja podnijelo je aplikacije za udaju svojih kćeri ispod 16 godina u 2012.’, rekla je Kadan govoreći na konferenciji za rješavanje ovog problema.

‘Oko 97.4 učenika ne nastavlja svoje obrazovanje zbog bračnih razloga ili su žene’, rekla je Kadan.

Brakovi s maloljetnicama u Turskoj nisu novost, no pouzdane statistike oko tog pitanja su rijetke. Ističući da su ‘brakovi s djecom glavno kršenje ljudskih prava’, Kadan kaže da je istraživanje provedeno od strane Populacijskog fonda UN-a u 2013. godini pokazalo da 28% brakova u Turskoj uključuje djevojčice ispod 18 godina. Situaciji ne pomaže i trenutno političko i ekonomsko stanje u kojima se zemlja nalazi.

Tursko je društvo patrijarhalno i tradicionalno razmišljanje dovelo je da mnogi internaliziraju i legitimiraju procese koje prisiljavaju maloljetne djevojke u brak, rekla je Kadan.

‘Svi moramo snositi teret odgovornosti u borbi protiv dječjih brakova. Moramo voditi opsežnu kampanju za stvaranje svijeti o tome’, rekao je bivši ministar Işılay Saygın na ceremoniji otvaranja konferencije u Izmiru.

‘Brakovi s djecom događaju se pod prisilom i glavno su kršenje ljudskih prava’, rekao je profesor Mustafa Ruhan Erdemprofesor prava sa Sveučilišta Yaşar dodajući da brak s djecom u Turskoj nije definiran kao kriminalno djelo.

‘Brak se treba zasnivati na slobodnoj volji prema međunarodnim zakonima’.

Pretpostavlja se da je golem priliv izbjeglica – često žena i djece iz Sirije i Iraka, taj broj samo podigao. Roditelji se suočavaju s odlukom ili da kćeri udaju za strance ili ih pokušaju zaštititi od nepostojanih uvjeta u izbjegličkim logorima. Dok predsjednik Recep Erdogan naziva stanje po pitanju žena kao ‘krvareću ranu’ njegove zemlje, također govori da žene i muškarci ne mogu biti postavljeni ‘ravnopravno’.

Globalno oko 15 milijuna djevojčica u brak ulaze kao djeca. Ukupno 90% trudnoća adolescentica događa se u braku i vodeći su uzrok smrti djevojčica u dobi od 15 do 19 godina u zemljama srednjeg dohotka, rečeno je na konferenciji.