Pilule brokule mogle bi pomoći u borbi protiv postojećeg karcinoma

Prehrana bogata tamno zelenim povrćem reducira učestalost raka na nekoliko organa laboratorijskih miševa i štakora, a sada su znanstvenici pronašli dokaze da mogu pomoći u borbi protiv raka koji već postoji u tumorima.

Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama otkrili su da sastojak tamno zelenog povrća – sulforafan može biti u stanju liječiti rak i pomoći postojećem lijeku za rak da radi učinkovitije, piše Science Alert.

Sulforafan je pronađen u najvećim koncentracijama u mladim klicama brokule, no i u prokulicama, kelju, cvjetači i kupusu. Osim prirodnih proizvoda, sulforafan se može nabaviti i u obliku dijetetskog dodatka ekstrakta brokule.

U novom istraživanju, koje su proveli istraživači na Teksas A&M Health Science Centre, 28 volontera u dobi od 50 godina i na više, a već u tretmanu rutinske kolonoskopije, anketirano je o svojim prehrambenim navikama o unosu zeljastog povrća.

Kada su istraživači analizirali biopsije volonterovih kolonoskopija, pronašli su da oni koji jedu više obroka tamno zelenog povrća imaju više razine ekspresije tumorskog supresorskog gena (nazvanog p16) od onih koji jedu manje ili uopće zeljastog povrća.

Ono što je iznenadilo istraživače je otkriće da p16 dobri učinci iz unosa zeljastog povrća ostaju i tada kada volonteri naznače da nisu jeli povrće svaki dan što je čudno jer se sulforafan čisti iz tijela u manje od 24 sata nakon što se konzumira.

‘Ovo dozvoljava mogućnost da su epigenetski mehanizmi inicijalno trigerirani sulforafanom i njegovim metabolitima, a nizvodni mehanizmi mogli bi se održati barem u kratkom roku čak i kada su spojevi eliminirani iz tijela’, rekao je jedan od istraživača Praveen Rajendran.
To znači da prehrana bogata zeljastim povrćem ili uzimanje sulforafana u formi dodataka prehrani – učinkovito, u tableti brokule, može završiti na način da mijenja naše gene i pomaže tijelu da bude bolje u prevenciji rasta tumora. Otkriće je objavljeno u Clinical Epigenetics.

Prethodna istraživanja istog tima otkrila su da sulforafan može spriječiti rak debelog crijeva i rak prostate u laboratorijskim testovima, no otkriće benefita na ljudima je značajno.

‘Naš rad pruža sveobuhvatan dokaz da dijetetski spojevi poput sulforafana mogu biti kemopreventivni, rekao je Rajendran.

‘Međutim, nismo sasvim spremni preporučiti svima da uzimaju BSE nadopunu i svakako je vrijedno ponoviti ono što nutricionisti govore godinama: jedite povrće’.