Organizatori genskog summita: Za sada je ‘neodgovorno’ editirati ljudske gene

Znanstvenici i etičari okupljeni na međunarodnom summitu u Washingtonu rekli su da bi za sada bilo ‘neodgovorno’ upotrijebiti tehnologiju editiranja gena na ljudskim embrijima u terapeutske svrhe.

Modifikacija gena u terapeutske svrhe u ovom bi se slučaju odnosila na korigiranje genetskih bolesti, a upotreba ove tehnologije bila bi ‘neodgovorna’ sve dok pitanja sigurnosti i učinkovitosti ne budu u potpunosti rješena, piše Reuters.

No, organizatori Međunarodnog summita o editiranju gena kažu da je editiranje gena u ljudskom embriju dopušteno u istraživačke svrhe tako dugo dok se izmijenjene stanice neće implantirati kao bi se uspostavila trudnoća.

Izjava dolazi u trenutku najveće rasprave oko upotrebe moćnih novih alata za uređivanje ljudskih jajašaca, sperme i embrija, koji imaju moć promijeniti DNA nerođene djece.

Vodstvo grupe slijedi pozive različitih zabrana na korištenje tehnologije poznate kao CRISPR-Cas9, koji je brzo postao preferirani način uređivanja gena u istraživačkim laboratorijima zbog njegove jednostavne upotrebe u usporedbi sa starijim tehnikama.

CRISPR- Cas9 radi kao vrsta molekularnih škara koje selektivno mogu odstraniti neželjene dijelove genoma i zamijeniti ih novim dijelovima DNA.

Zagovornici kažu da tehnologija može ubrzati dan u kojem bi znanstvenici bili u stanju spriječiti nasljedne bolesti. Protivnici su zabrinuti o nepoznatim učincima na buduće generacije i napastima kojima bi roditelji bili izloženi da jednoga dana biraju genetski poboljšanu djecu, poput one s većom inteligencijom ili boljim atletskim sposobnostima.