Sjeverna Irska ozakonjuje pobačaj, kod nas konzervativne struje traže zabranu

Katolička Sjeverna Irska polagano kreće u ozakonjenje pobačaja, a u Hrvatskoj je i dalje na snazi zakon iz 1978. Predsjednicu Kolinda Grabar Kitarović prozivaju da je bez jasno artikuliranog političkog stava o pobačaju dok nesuđeni franjevac i protagonist MOST-a Božo Petrov osobno ne podupire pobačaj. Petrov se ipak zalaže za pravo žene na izbor, a konzervativci s margine naše političke scene sve glasnije traže zabranu pobačaja.

Naime, restriktivni zakoni Sjeverne Irske o pobačaju krše ljudska prava jer onemogućavaju iznimke u slučajevima smrtonosne deformacije fetusa ili seksualnog zločina, odlučio je u ponedjeljak Visoki sud u Belfastu presudom koja će u budućnosti biti presedan u sudskoj praksi.

Pobačaj je u Sjevernoj Irskoj zabranjen osim u slučaju opasnosti po život ili mentalno zdravlje majke. Liječnici koji obavljaju pobačaje izvan ovih ograničenja mogu biti osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

Nakon četiri mjeseca prosuđivanja argumenata, sudac Mark Horner prihvatio je tužbu Sjevernoirskog povjerenstva za ljudska prava i presudio da postojeći zakoni krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Povjerenstvo za ljudska prava Sjeverne Irske (NIHRC) iznijelo je zahtjeve za izuzećima u slučajevima silovanja, incesta ili teške fatalne abnormalnosti ploda. Sudac Horner od svih je strana zatražio da razmotre može li se ta presuda primijeniti u sadašnjem zakonodavnom okviru.

Sudac je rekao da je odbijanje pobačaja majkama u slučajevima fatalne fetalne abnormalnosti (FFA) ‘odvratno miješanje s osobnom autonomijom majke’.

‘U slučaju FFA ne postoji život za zaštitu. Kada fetus napusti maternicu, ne može opstati samostalno. Ono je osuđeno na propast’, rekao je Horner.

Irska državna TV postaja RTE objavila je, ne navodeći izvor, kako doznaje da državni tužitelj Sjeverne Irska namjerava osporiti današnju sudsku odluku. Obraćajući se sudu, tužitelj Sjeverne Irske John Larkin rekao je da ne postoji javni apetit za promjenu zakona. Navodno, Larkin tvrdi da je riječ o kršenju prava nerođenoj djeci s invaliditetom.

Ministarstvo pravosuđa preporučilo je promjenu zakona u slučajevima koji uključuju kobnu fetalnu abnormalnost, nakon javne rasprave, no još treba odrediti hoće li biti potreban novi zakon da izvrši presudu.

Odluka Visokog suda u Belfastu na tragu je kampanje koja se već neko vrijeme vodi u Irskoj uz poznata lica i nevladine organizacije. U lipnju, inicijativu je pokrenula Sara Ewart (24) koja je iz Sjeverne Irske morala otputovati u Englesku kako bi obavila pobačaj. Istovremeno, podnijela je sudski zahtjev za prekid zabrane pobačaja u bolnicama Sjeverne Irske, kojeg je poduprlo Povjerenstvo za ljudska prava Sjeverne Irske.

U Hrvatskoj pravo na priziv savjesti

Dok je Sjeverna Irska krenula u određenu liberalizaciju strogog zakona koji se protivi pobačajima, u Hrvatskoj se sve više ginekologa poziva na priziv savjesti, dok nadležno Ministarstvo tvrdi kako oni nisu u mogućnosti sankcionirati bolnice koje ne osiguravaju timove koji će izvršavati zdravstvenu uslugu koja je zakonski legalna, te prema tome mora biti i dostupna.

Ministarstvo zdravlja pojašnjava kako je liječnicima dozvoljeno radi svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja pozvati se na priziv savjesti, ukoliko se ne kosi s pravilima struke te ako se time ne uzrokuju trajne posljedice za zdravlje ili ugrozi život pacijentica. Priziv savjesti mora postojati u pisanom obliku i biti priložen u dosje zaposlenika. No, ravnatelj zdravstvene ustanove je dužan osigurati tim spreman za obavljanje zahvata prekida trudnoće, odnosno organizirati pružanje te usluge.

Svi ginekolozi zaposleni u zagrebačkom KB-u Sveti Duh krajem prošle godine uložili su priziv savjesti te ni jedan od njih više ne obavlja pobačaje na zahtjev žene. Sveti Duh tako je postao peta javna bolnica – uz one u Našicama, Vinkovcima, Kninu i Požegi – koja uopće ne obavlja abortuse, a situacija je kritična i u splitskoj bolnici, pisao je Jutarnji list u listopadu 2014.

Iz Ministarstva zdravlja će provoditi Zakon i učiniti sve da ženama u svim javnim bolnicama osigura pravo na pobačaj u skladu sa zakonskim odredbama stoga su počeli razgovarati s ravnateljima koje podsjećaju na njihove obveze: svaka javna bolnica mora imati tim koji obavlja pobačaje – rekli su u Ministarstvu.

Varaždin nakon Zagreba obavlja najviše pobačaja

Opća bolnica Varaždin po broju medicinskih pobačaja ispred je KBC-a Rijeka i KBC-a Osijek, koji su na drugom i trećem mjestu. Prema podacima koje je krajem lipnja objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Varaždinska županija druga je u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba, po ukupnom broju pobačaja, u koje se ubrajaju i spontani, a prva je po broju pobačaja koje žene dogovaraju s liječnicima.

Svjetonazorsko pitanje i politička tema o kojoj nitko ne želi govoriti

Pitanje pobačaja na zahtjev žene, koji u Hrvatskoj regulira Zakon iz 1978., već je godinama osjetljivo svjetonazorsko pitanje koje ni jedna politička opcija ne želi otvarati niti ga regulirati. Posljedica je toga da se politika prema pobačajima kreira na razini svake bolnice – od toga hoće li se uopće obavljati do njegove cijene, a propisanih sankcija za ravnatelje koji naprosto ne osiguraju uslugu prekida trudnoće na zahtjev žena – nema.

Objašnjavajući stav oko pobačaja, kao kandidatkinja u kampanji za predsjednika RH, krajem 2014., predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je ‘Ja sam za život, ali isto tako poštujem pravo na izbor. Nisam za zabranu pobačaja zato što ona nigdje, nikada i nikome nije donijela dobro’.

Trenutno najistaknutije lice hrvatske političke scene predsjednik MOST-a Božo Petrov rekao je ‘Nisam za zabranu abortusa, ali ga ne odobravam. Ljude treba educirati, a ne raditi progone i kazne. Načelno, ipak nisam za abortus. Moraju se jasno definirati situacije u kojima se netko zalaže za abortus. No, ovako načelno govoreći, nisam za abortus’.

Na postojeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donesen davne 1978. g., ili tzv. Zakon o abortusu, osvrnuo se Borko Jurčević iz Hrvatske Konzervativne Stranke Ruže Tomašić koji tvrdi da postojeći zakon promiče kulturu smrti. Taj zakon u temelju je problematičan, kaže Jurčević, jer, osim što grubo oduzima pravo na život svakom ljudskom biću, nažalost, pridonosi i  katastrofalnoj demografskoj slici Republike Hrvatske.