Skočile cijene dermatoloških lijekova posljednjih godina

Cijene mnogih lijekova propisanih od strane američkih dermatologa skočile su posljednjih šest godina, što je daleko veće povećanje u ukupnim troškovima zdravstvene zaštite i istezanja proračuna pacijenata u razdoblju visokih udjela osiguranja, prema novoj studiji s Floride.

Od 19 analiziranih lijekova, rast cijena između 2009. i 2015. kretao se od oko 60%, na 1.698%, s prosječnim rastom od više od 400%.

‘Bilo je šokantno kada smo vidjeli neke cijene’, rekao je glavni autor studije Steven Rosenberg, dobrovoljni profesor dermatologije na Sveučilištu Miami Miller School of Medicine. ‘Ponovo smo provjerili cijene s ljekarnama kako bismo bili sigurni da su one točne’.

Cijene lijekova nedavno su postale glavna tema nacionalne debate nakon što je Turing Pharmaceuticals povećao cijenu starijeg antimikrobnog lijeka za više od 5.000% (Pogledajte priču na Lijecniku od 22. rujna 2015.), a kompanija je u srijedu objavila da će smanjiti troškove lijeka za bolnice.

Autori nove studije u JAMA Dermatology napisali su da su Amerikanci prisiljeni plaćati lijekove jer su programi osiguranja smanjili broj lijekova koje pokrivaju i implementirali visok iznos troškova koji se plaćaju iz džepova prije nego osiguravatelj uopće uplati bilo kakve troškove. Tako, jedan je od pet Amerikanaca u 2014. prijavio da nije prijavio niti popunjenje barem jednog propisanog lijeka zbog troškova, napisali su autori.

Za procjenu trendova cijena lijeka u dermatologiji, istraživači su pitali ljekarne o maloprodajnim cijenama pojedinih brand lijekova u 2009. Istraživanje se ponovilo u 2011., 2014. i 2015. godini. Dok su znanstvenici prikupili podatke s oko 100 lijekova, suzili su trenutnu analizu na 19 lijekova za koje su imali podatke sa svih četiriju istraživanja.

Lijekovi se uklapaju u pet kategorija, uključujući lijekove za rak kože, infekcije, akne i rozaceu, psorijazu i druga stanja kože poput svrbeži/osipa i ekcema. Cijene sedam lijekova su se više nego učetverostručile tijekom istraživanja, otkrivaju istraživači. Većina povećanja došlo je nakon 2011.

Cijena lijeka koji se koristi za zaustavljanje rasta stanica raka povećala se za oko 11.000 američkih dolara godišnje ili oko 1.240% što je najveći porast za jednu klasu lijekova. Najmanji skok cijene zabilježen je među lijekovima za liječenje infekcija, povećanih za oko 334 američkih dolara godišnje odnosno oko 180%.

Čak i cijene nekih generičkih lijekova, koji su poznati da su manje skupi od originalnih lijekova, porasle su u cijeni između 2011. i 2014., izvjestili su istraživači.

Nova studija nije dizajnirana da promatra zbog čega su se cijene lijekova mijenjale posljednjih šest godina.

‘Mislim da naplaćuju što žele, jer oni to mogu’, rekao je Rosenberg o farmaceutskim proizvođačima. ‘Mislim da je to najjednostavniji odgovor’.

Dok privatne osiguravajuće kompanije mogu pregovarati o cijenama lijekova s farmaceutskim kompanijama, Rosenberg ističe da američka vlada nema kontrolu nad cijenama lijekova iako nadgleda dva programa javnog osiguranja Medicare i Medicaid.

‘Ono što se događa s receptnim cijenama lijekova samo ide u bankrot zdravstvene zaštite’, rekao je. ‘Takav sustav nije održiv’.

Dr. William Eaglstein s Miller School of Medicine na Sveučilištu u Miamiju ukazuje na sve veće teškoće u nabavci lijekova odobrenih kao glavni izvor rasta troškova za razvoj novih.

No, Franck Lichtenberg, profesor na Columbia Business School u New Yorku koji nije bio uključen u studiju, rekao je da je ‘iznos plaćen iz džepova osiguranih kupaca znatno niži, i da se možda povećao mnogo manje’ nego maloprodajne cijene.

‘Želio bih naglasiti da su u pravilu, farmaceutske inovacije – uvođenje i upotreba novih lijekova – vrlo isplative i često mogu biti štedljive’, rekao je Lichtenberg.

Ipak Rosenberg podvlači da trenutna studija pokazuje da netko ipak plaća više za te lijekove.

‘Na cesti, mislim da će industrija osiguranja preokrenuti troškove za pacijente’, rekao je.