Muškarci više jedu kada ih žene gledaju

Ako su žene sklone ‘jesti kao ptičice’ dok ih muškarci gledaju, tada su muškarci skloni ‘jesti kao konji’ dok ih žene gledaju, ukazuje nova američka studija bihevioralnih znanstvenika.

Istraživači su promatrali objedovanje u talijanskom restoranu i otkrili da su muškarci koji su jeli s najmanje jednom ženom za stolom jeli 93% više pizze od njihovih muških vršnjaka koji su jeli uz muške prijatelje. Tendencija da će pojesti više širi se i na zdravlje također – jer su muškarci pojeli 86 % više salate kada su jeli u društvu žena, piše Reuters.

‘Smatramo da dok muškarci disproporcionalno jedu kada su u društvu žena, žene osjećaju da se prejedaju i da ih se požuruje kada su u društvu muškaraca iako zapravo nema dokaza da su pojele više’, rekao je glavni autor studije Kevin Kniffin s Dyson School na Sveučilištu Cornell na Ithaci, New York.

‘Ljudi bi se trebali opustiti kada jedu u društvu suprotnog spola’, rekao je Kniffin.
Kako bi vidjeli kako objedovanje mješovitih spolova može utjecati na prehrambene navike, Kniffin i kolege upitali su 74 muškaraca i 59 žena u talijanskom restoranu s jelovnikom koji sadrži neograničene količine pizze i salate da im se pridruže u eksperimentu tijekom jela.

Istraživači su upitali sudionike koji su dolazili u restoran zbog čega su ga izabrali i smatraju li da ih druga mjesta odvraćaju od prave svrhe istraživanja, a potom su se naslonili i promatrali ljude koliko jedu temeljem tko je još bio u njihovom društvu za stolom.

Muškarci koji su jeli u društvu žena tipično su pojeli tri komada pizze i pet zdjelica salate, u usporedbi s 1.5 komadom pizze i manje od tri zdjelice salate kada su jeli u društvu muškaraca. Žene su pak, jele više salate i manje pizze kada su bile u društvu ženskih prijateljica nego kada su jele s muškarcima.

Moguće je da muškarci možda nesvjesno signaliziraju biološku sposobnost kroz prekomjerno jedenje, gdje se u biti predstavljaju atraktivnima potencijalnoj partnerici, rekao je Kniffin. Sudjelovanjem u rizičnom i nezdravom ponašanju tijekom jela, muškarci signaliziraju da su zdravi i da mogu izdržati samonanijetu im bol na privremenoj osnovi, barem.

‘Drugim riječima samo-hendikep ponašanje je u osnovi vrsta pokazivanja’, rekao je Kniffin.

Osim što je studija mala, druge ograničenosti uključuju nedostatak socijalnog konteksta za jelo koje bi moglo pružiti tragove o tome kako se prehrambene navike razlikuju od ‘spoja’ do poslovnog ručka, priznaju istraživači u časopisu Evolutionary Psychological Science.

Može biti nategnuto. Npr. pretpostaviti da muškarci jedu više pizze u prisutnosti žena samo zato jer se trebaju ‘pokazati’, rekla je Samantha Heller, viši klinički nutricionist na Sveučilištu New York Langone Medical Center koja nije bila uključena u studiju.