U spomen novinarke Ane Rukavine Zaklada poziva na Dan otvorenih srca

Zaklada Ana Rukavina i ove će godine održati Dan otvorenih srca, u spomen na preminulu novinarku Vjesnika, te poziva građane da u petak, 27. studenog od 10 do 18 sati, dođu u prostorije Zaklade, informiraju se o njezinu djelovanju i upišu u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ana Rukavina liječila se od leukemije, a hrvatsku javnost dirnula je 2006. godine svojom iskrenom molbom za pomoć i tako usmjerila pozornost na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Nije uspjela pobijediti bolest te je umrla 26. studenoga 2006. godine u 29. godini života. Nakon njezine smrti osnovana je Zaklada Ana Rukavina, piše Hina.

U sklopu Dana otvorenih srca svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti moći će se upisati u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, može joj se pomoći da se izliječi.

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, hrvatski Registar danas broji 49.932 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, među kojima je 47.424 uzoraka tipizirano. Hrvatski Registar dio je svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), a hrvatski darivatelji omogućili su šansu za novi život za 56 oboljelih iz Hrvatske i inozemstva.

Iz Zaklade poručuju kako svi u sebi nosimo “lijek” kojim možemo spašavati živote te da, otvorenim srcem i uz nepresušnu vjeru u život, zajedno možemo činiti dobro. Prvi korak je upis u Registar o čemu će, kao i o djelovanju javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina, građanima tijekom Dana otvorenih srca govoriti liječnici.

‘Danom otvorenih srca Zaklada nastoji njegovati kulturu građanske solidarnosti i promicati filantropske vrijednosti koje osnažuju neprocjenjiv osjećaj zajedništva u našem društvu i čovječanstvu uopće jer je hrvatski Registar dio svjetskog Registra’, navodi se u priopćenju Zaklade.