‘Lijek za ADHD metilfenidat šteti dječjem snu’

Znanstvenici su izrazili zabrinutost lošom kvalitetom studija na popularan tretman ADHD-a Ritalinom.

Istraživači su naglasili da dokazi o učinkovitosti Ritalina na ADHD imaju neke prednosti, no da postoje dokazi o problemima sa spavanjem i gubitkom apetita, te predlažu propisivanje lijeka s oprezom.

Ritalin prodaje švicarska farmaceutska kompanija Novartis NOVN.VX, a poznat je kao generički metilfenidat koji se prodaje pod markom imena Concerta, Medikinet i Equasym. Ovi se lijekovi koriste za Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje/ poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) više od 50 godina, piše Reuters.

Dokazi o upotrebi lijeka za ADHD na djeci veoma loši

Istraživači Cochrane Reviewa koji su proveli punu procjenu studija o koristi i štetnosti lijeka za ADHD kažu da su dokazi o njegovoj upotrebi na djeci veoma loši.

‘Naša očekivanja od ovog tretmana vjerojatno su veća nego što su trebala biti’, rekao je Morris Zwi, londonski konzultant za dječju i adolescentsku psihijatriju koji je studiju radio.

‘Dok naš pregled pokazuje neke dokaze koje idu u korist ovom tretmanu, treba imati na umu da se ovo izvješće temelji na vrlo niskoj kvaliteti dokaza. Ono što nam je potrebno su opsežne, dobro provedene studije koje jasno raščlanjuju rizike u odnosu na prednosti’.

Recenzije Cochranea provedene su od strane međunarodnog panela neovisnih istraživača i smatra se da su studije nabolje dostupne o znanosti na ovu temu.

Jonathan Green, profesor dječje i adolescentske psihijatrije na Sveučilištu Manchester rekao je da bi bilo ‘pogrešno zaključiti da je metilfenidat neučinkovit’.

‘U stvari, klinička razina dokaza snažno podupire učinkovitost metilfenidata za mnogu djecu s ADHD-om’.

Recenzija Cochranea uključivala je podatke od 185 nasumičnih kontroliranih ispitivanja koje su uključivale više od 12.000 djece ili adolescenata. Studije su većinom provedene u SAD-u, Kanadi i Europi i u svakoj studiji Ritalin se uspoređivao ili s placebo tabletama ili s tretmanom bez intervencije.

ADHD je jedna od najdijagnosticiranijih dječjih poremećaja i može se nastaviti kroz adolescenciju i odraslu dob. Simptomi uključuju teškoće kod fokusiranja, impulzivno ponašanje i ekstremnu hiperaktivnost. Procjenjuje se da pogađa oko 5% djece.

Skromno poboljšanje simptoma od Ritalina

U recenziji Cochranea istraživači su otkrili da Ritalin dovodi do skromnih poboljšanja simptoma ADHD-a, generalnog ponašanja i kvalitete života, a nuspojave uključuju veći problem kod problema spavanja i gubitak apetita.

Znanstvenici su dodali da je njihovo povjerenje u dokaze nisko jer mnoga istraživanja nisu provedena s dovoljno strogosti i rezultati izvješćivanja nisu bila potpuna.

‘Kliničari koji propisuju metilfenidat moraju uzeti u obzir lošu kvalitetu dokaza, pažljivo pratiti liječenje te izvagati prednosti i negativne učinke’, rekli su znanstvenici iz Cochranea.