Čokoladna pilula zdrava je za srce, no ne i nepcu ugodna

Uskoro će se čokolada jesti u tabletama, navodno zdrava i bez kalorija, sudeći prema rezultatima novih istraživanja.

Ekstrakt kakaa u dodatku prehrani koji uključuje spoj flavanola poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u održavanju zdravlja srca, no zasigurno nije, takav u obliku pilule, ugodan za nepce kao kocka čokolade koja se lagano topi u ustima. Stoga dio proizvođača, ove mnogima najdraže poslastice, želi upotpuniti proizvodnju dodacima prehrani koji uključuju flavanole, piše Independent.

Dok sve više proizvođača radi dodatke s ekstraktom flavanola, vodeći svjetski proizvođač kakaa i čokolade Barry Callebaut planira plasirati tabele flavanola. Tablete su već odobrile europske zdravstvene vlasti koje su objavile da one mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca. Tvrtka Cellebaut koja čokoladom opskrbljuje sladolede Magnum najavila je da će se udružiti s francuskim proizvođačem dodataka prehrani Naturexom kako bi proizveli i prodavali ekstrakt flavanola.

Prije njih, u svibnju slično je učinio proizvođač Mars koji sada razmišlja o europskoj prodaji kapsula i prašaka flavanola nakon što od 2010. u SAD-u prodaju takve dodatke pod imenom CocoaVia. Neke kompanije proizvodnja kapsula ne zanima, među kojima su Lindt i Nestle.

‘Sav znanstveni posao je učinjen, dakle stavljanje na tržište trebalo bi ići brzo’, rekao je Olivier Rigaud iz francuskog Naturexa. ‘Nema potrebe za dodatnim znanstvenim istraživanjima ili kliničkim studijama’.

Da bi dobili potrebnih 200 miligrama flavanola ljudi danas moraju pojesti dvije štangice crne čokolade, što znači da konzumiraju oko 350 kalorija i 20 grama masnoća. Ako se radi o mliječnoj čokoladi, morali bi pojesti četiri štangice što bi značilo 900 kalorija i 50 grama masnoća. Tablete bi u tom slučaju omogućile veću količinu flavanola bez dodatnih kalorija i masnoća zbog kojih se čokolada nalazi na popisu nezdrave hrane.