Štednja vode: Švedski kralj želi zabraniti namakanje u kadi

Kako bi očuvao pitku vodu, ‘zeleni kralj’ želi zabraniti kupanje u kadama. 

Relaksacija u kadi napunjenoj vrućom kupkom sjajan je način da se opustite. No, uskoro bi mogla postati stvar prošlosti ukoliko švedski kralj svoj naum provede u djelo, barem na svojoj zemlji. Ekološki osvješten monarh našalio se sa zabranom u nastojanju da se bori protiv globalnog zatopljenja, no ipak u tome vidi smisao.

‘Sve kade bi se trebale zabraniti. Samo zamislite’, rekao je kralj Carl XVI. Gustaf. ‘Ima u tome istine, radi se o malom detalju s ogromnim utjecajem’.

Kraljeva izjava dolazi kao priprema za sudjelovanje na razgovorima Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama u Parizu idućeg tjedna, na kojima bi svjetski čelnici trebali razgovarati na obuzdanju emisije stakleničkih plinova.

69 ogodišnji kralj koji je pohađao nekoliko konferencija o okolišu UN-a, rekao je da je na ideju došao kada je odsjeo u jednoj hotelskoj sobi koja je imala samo kadu, bez tuša.

‘Kada iziskuje puno svježe, pitke vode i energije. To mi je postalo tako očito jasno; nije baš pametno da to činim. Osjećao sam se uistinu posramljeno, stvarno jesam’.

Švedski je kralj dobro poznat po svom stavu o zelenim pitanjima; vozi hibridni automobil, te je smanjio unos mesa u organizam, a trenutno u svom kraljevskom dvorcu mijenja žarulje u one manje štetne, kao i grijanje. No, ne ide sve kako je zamislio jer, tvrdi, teško je sve zamišljeno uklopiti u staro zdanje.

UN-ova konferencija o klimatskim promjenama

U francuskoj će se prijestolnici idućeg tjedna okupiti više od 120 svjetskih lidera kako bi razgovarali o klimatskim promjena. Konferencija počinje 30. studenog, a završava 11. prosinca. Janos Pastzor, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za klimatske promjene, rekao je da je 171 zemlja, koje kolektivno broje više od 90% emisije – uključujući top zagađivače poput Kine, SAD, Indije – podnijela nacionalne klimatske planove s ciljevima.

Ukoliko se planovi sa zadanim ciljevima uspješno provedu, trebalo bi doći do svijanja krivulje emisija do projiciranog globalnog porasta temperature od oko 2% Celzija do kralja stoljeća, rekao je Pastzor.

‘Iako je napredak značajan, još uvijek je nedovoljan’, rekao je. ‘Izazov je da se globalne emisije reduciraju brže kako bismo mogli održati globalnu temperaturu na ispod 2 stupnja Celzija’.