Inteligentni implantat: Mikročip u tretmanu liječenja prijeloma kostiju

Lomovi kostiju liječe se temeljem procjene stanja kosti nakon snimanja rendgenom. Njemački grad Hamburg u ovom je trenutku jedini grad na svijetu u kojem se primjenjuje nova tehnologija, mjerenje mikročipom.

Umjesto rendgena, mikročipovima bi se u budućnosti moglo pratiti zarastanje kostiju nakon loma. Princip je da se na malu pločicu, veličine jednog četvornog centimetra ugradi čip s antenom. Uređaj se potom ugrađuje u šinu koja učvršćuje kost nakon njezinog loma. Pomoću uređaja liječnik lako može vidjeti kako napreduje zarastanje kosti, piše Deutsche Welle.

‘Senzor je ugrađen u šinu, mjeri opterećenje te rezultate šalje nazad radio valovima’, rekao je Klaus Seide s Klinike za hitne medicinske intervencije u Hamburgu na konferenciji o medicinskoj edukaciji koja se održava istovremeno sa sajmom medicinskih dostignuća Medica.

Čip je dug tri milimetra te je smješten na plastično kućište (pločica). Informacije koje uređaj prenosi u kompjuter idu iz senzora koji mjeri istezanje tvari. On reagira na istezanje metalne ploče na koju je zalijepljen. Kada se stražnja strana ploče rastegne, senzor to registrira i prenosi.

‘Zamislite cijev koja ima defekt, to je prijelom kosti. Sa strane je zalijepljena metalna ploča. Pritisnete li cijev odozgo, odnosno kost, stvara se pritisak i ploča se savija. Znači, u trenutku kada se stražnja strana ploče rastegne nastaje određena vrijednost koja je mjerljiva – što je rastezanje veće, veća je i vrijednost’, kaže Seide.

Princip opterećenja koji djeluje na ploču te telemetrijsko mjerenje do sada se primjenjivalo samo u slučajevima prijeloma bedrene kosti. Bedrena je kost bila idealno mjesto za takav uređaj jer između nje i kože ima dovoljno mjesta za implantate i prateću mikroelektroniku.

Na anteni mikročipa nalazi se čitač koji pokazuje izmjerenu vrijednost te preko bluetooth sustava automatski prenosi u kompjuter. Na ovaj način liječnici veoma rano mogu otkriti komplikacije u procesu ozdravljenja, poput prejakog opterećenja slomljene kosti koje ne dozvoljava pravilno zarastanje.

Stupanj ozdravljenja slomljenih kostiju procjenjuje se na osnovi rendgenskih snimki, što je po Seidu vrlo problematično jer svi liječnici neće dati istu procjenu na temelju jedne rendgenske snimke. Zbog ove individualne procjene, Seide novi način u tretmanu ozdravljenja vidi kao ispravan.

‘Stupanj istezanja u implantatu mjeri se u Newtonmetrima, stoga se prate brojevi, a ne osobna procjena liječnika’. Liječnici na hamburškoj klinici implantate s mikročipovima prije svega koriste u slučaju komplikacija poput pseudoartroza, gdje se događa da ukoliko kost ne zarasta u razdoblju od osam mjescici, neće niti u budućnosti zarastati. Na mjestu loma stvara se lažni zglob – pseudoartroza.

Ova metoda praćenja ozdravljenja loma kostiju pokazala se ispravnom, obzirom da je na Klinici za Hitne intervencije u Hamburgu pomoću pametnog implantata izliječeno 65 pacijenata s pseudoartrozom. Osim što nema više zračenja pacijenata na rendgenskom snimanju, liječnici gotovo uživo mogu pratiti proces zarastanja kosti i reagirati odmah čim primjete promjenu.