Dobre vijesti: Nazire se kraj pandemiji AIDS-a!

Broj novozaraženih HIV-om smanjio se za čak 35%, dok se broj smrti od AIDS-a smanjio za čak 42% od pandemije koja je vrhunac imala 2004 godine, objavili su iz UNAIDS-a.

Danas je 15.8 milijuna ljudi liječi od zaraze HIV-om, a petogodišnja strategija koju provodi AIDS program Ujedinjenih naroda (UNAIDS) počela je pokazivati rezultate. Ta brojka je 2010. godine bila dvostruko manja, dok se 2005. godine od zaraze virusom HIV-a liječilo svega 2.2 milijuna ljudi.

– Možemo reći da danas ima nade, dok je jučer na vidiku bio samo očaj. Svakih pet godina smo udvostručili broj zaraženih koji se liječe s lijekovima koji im znače život – rekao je UNAIDS-ov Michel Sidibe novinarima koju prenosi Reuters.

S krajem 2014. godine virusom humane imunodeficijencije (HIV-om) je bilo zaraženo 36.9 mlijuna ljudi, a više od polovine ih nema nikakav pristup liječenju. Stav je Svjetske zdravstvene organizacije da svaka HIV pozitivna osoba mora odmah imati neometan pristup antiretroviralnim lijekovima kako bi im se omogućio čim dulji i kvalitetniji život te kasnije javljanje simptoma AIDS-a.